Dyskalkyli & examensarbete

Hej hej, hemskt mycket hej! Det går verkligen lång tid mellan gångerna jag skriver. Glömmer liksom bort att jag har en blogg. Men nu är jag här, strax redo att bege mig till äldreboendet för ett söndagspass i sedvanlig ordning (skrev först "söndagsbad" - det hade ju varit SÅ nice med ett riktigt varmt bad just nu)! Jag har nu haft vardag och plugg i två veckor - alltså lika lång tid som jag var julledig. Är inte det galet? Hur kan ledigheten kännas som en evighet samtidigt som dessa två veckor har gått i raketfart? Tar väl tillvara och njuter av de lediga dagarna på ett helt annat sätt än vad jag gör med vardagarna. Sen sist vi hördes har jag påbörjat min sista praktikperiod, som jag ska ha inom dyskalkyli. Dyskalkyli (specifika räknesvårigheter) är en hyfsat ny diagnos och därför finns det ingen kurs i logopedprogrammet i nuläget (det är alltså logopeder som diagnosticerar men man måste gå en extrakurs efter examen för att få göra utredningar). Så jag är alltså på praktik för att få se en logoped genomföra dessa utredningar. Vid dyskalkyli har man svårt med det grundläggande i matematik (de fyra räknesätten). Man kan även ha svårt med tidsuppfattning, att följa recept, använda kontanter och spela spel (många spel kräver att man kan räkna - t.ex. Monopol och Yatzy). Jag och Anna ("min uppsatspartner") har även påbörjat vårt examensarbete. 

(null)


Vi ska skriva om barnböcker. Vi ska ta reda på 10-topplistan för mest utlånade och köpta böcker hos bibliotek och bokhandlare. Dessa böcker ska vi skanna för att kunna analysera och föra statistik på vilka ord som förekommer mest. Sedan ska vi göra ett korpus (en lista på dessa ord) och utforma ett test (med bilder - som barn ska benämna) och testa dessa ord på ett litet antal barn (barn vi känner eller vänners vänners barn) då vi tänker att barn bör kunna de vanligaste orden. Det känns så himla spännande och jag tycker att det känns så kul att få göra något helt annat än att sitta på föreläsningar, läsa kurslitteratur och skriva tentor. Nej, nu är det dags för mig att göra mig redo för gamlingarna på vårdboendet! Hoppas ni får en härlig vecka 4! 


Välkomnar 2019!

Viiilken skön ledighet jag har haft! Det har varit helt underbart att koppla av och jag har spenderat noll tid vid datorn de senaste veckorna, mycket mycket härligt! Sist jag satt och skrev ett blogginlägg började jag känna mig hängig i kroppen och småförkyld och på kvällen där slog det till ordentligt. Så under en vecka fick jag ofrivilligt hänga på soffan, ta det lugnt och inte göra mycket alls. Tror det var precis vad både min hjärna och kropp behövde! Nyår kom mitt i sjukstugan men jag kände mig tack och lov lite piggare på kvällen så jag kunde vara med på firandet. Men strax efter elva åkte jag och Marcus hem för att titta på fyrverkerierna och efter det fick jag lägga mig, helt utslagen av trötthet.

 
Idag har jag börjat förbereda mig inför vardagen igen. Jag har gjort ett träningsschema - mitt mål är att röra på mig varje dag (helst 10 000 steg) och två dagar i veckan träna (jogga, göra fysövningar och springa intervaller). Det känns som ett rimligt mål! Och för att det ska kännas lite mer verkligt och för att opptimera att det blir av skrev jag ner vad jag ska träna varje vecka (men inte vilka dagar - det kan jag bestäma efterhand jag vet hur veckan ser ut). Får utvärdera vecka 11, som schemat sträcker sig till - sedan får jag uppdatera hur kommande veckor ska lägga upp. Jag har även skrivit in schemat för skolan i kalendern. Jag är gammalmodig och har alltid en fysisk kalender. Förstår inte hur folk klarar sig utan en sådan. Schemat SER luftigt ut men det är för att vi knappt har några föreläsningar sista (!!!!) terminen, utan alla skriver på sina magisteruppsatser. Det ska bli spännande men också lite läskigt! Dels för att jag inte vet hur väl jag är förberedd inför att skriva en uppsats och dels väntar verkligheten när uppsatsen är skriven - arbetslivet! Tankarna gällande vart jag kommer få jobb, när jag kommer få jobb och ibland om jag kommer få jobb har börjat snurra. Men mitt enda nyårslöfte är faktiskt att "ta det coolt" och då syftar jag främst på det här med yrkeslivet. Jag kommer att få jobb men om jag inte får det direkt efter examen ska jag "ta det coolt" för det kommer att lösa sig. Det gör det alltid!  

RSS 2.0