28 september

Hej! Jag står på perrongen och inväntar ett försenat tåg. Så jag tänkte passa på att säga hej till er! HEJ! I lördags var vi, som jag skrev, hos Matilda för att fira hennes 22 årsdag! Hon och Kristoffer hade lagat supergod mat (plockmat - min favorit) och nästan allt var vegetariskt! Jag skulle vilja bli bättre på att laga det så här fick jag massor inspiration. Men nu är det redan torsdag igen och idag har vi föreläsningar hela dagen lång! Nästa vecka har vi dessutom en mindre tenta med noll inläsningstid så jag känner att all tågtider måste bli effektiv. Nu har jag nämligen kommit på tåget så dags att starta dagen! Kram på er! 


Professionell patient

Matilda, hennes kille Kristoffer & Marcus

Alltså jag tänker så mycket på att jag "borde" blogga och får så dåligt samvete när jag inte gör det.
Men veckorna går just nu i ett. Jag är i Lund varje dag och ofta långa dagar. Men eftersom jag pendlar drygt två timmar per dag blir även en kort dag ganska lång. Men vad händer då om dagarna? Jag har föreläsningar om afasi, dysartri och talapraxi. Vi får träffa logopeder som även är skådespelare. De spelar olika karaktärer som har någon av diagnoserna ovan och sen ska vi leka logopeder, göra bedömningar, olika språktest och sedan skriva journaler. Det är sjukt intressant och väldigt nyttigt att göra innan vi går ut i praktik. Men nu är det helg - inget snack om skolan med andra ord. Ikväll ska vi hem till Matilda, som fyller år imorgon! Vi ska fira henne med middag med några från min gamla socionomklass! Ska bli så kul! Nu måste jag därför hoppa in i duschen! Trevlig helg! 

Tavlorna

 
Hej på er! Jag vaknade upp med fruktansvärd magkatarr så har inte gjort många knop idag. Legat på soffan, kollat på reprisen av Sofias Änglar och gått en lugn promenad med Elina. Söndag innebär dock jobb så jag ska försöka jobba några timmar, men känns lite bättre i magen så ska säkert gå. Men innan jag cyklar iväg tänkte jag visa våra tavlor som kom upp förra helgen. Vi är verkligen nöjda. Kartan tänkte vi från början ha i sovrummet men tyckte den blev för stor i förhållande till byrån. Därför "testhängde" vi den i vardagsrummet och tyckte att den "kom till sin rätt där", framför allt färgmässigt. Till sovrummet framkallade vi bilder som jag tog i somras i Skälderviken och ett porträtt på oss som Ebba tagit (ska visa fler av de bilderna senare). Vi beställde canvas-tavlor genom Crimson. Det kan jag varmt rekommendera! Nu ska jag vila magen en stund och senare bege mig till äldreboendet! Trevlig söndag! 


Foton & termin 5


Hej på er! Hoppas ni haft en härlig helg! Min har nästan gått obemärkt förbi (varför är det ett så roligt uttryck?) då jag har jobbat på vårdboendet både lördag och söndag. Men jag har härliga kollegor så jag ska inte klaga! I söndags jobbade jag kväll så hann ha en fixardag hemma. Jag och Marcus fick hjälp av hans föräldrar att sätta upp tavlor - som stått lutade mot väggen allt för länge. Vi bad Ebba att ta några bilder på oss för några veckor sen och har nu framkallat flera av dem. Jag ska fota väggarna i helgen (läs: när jag har städat) så ni får se! Blev bättre än väntat! Men nu byter vi ämne. Tiden rusar förbi - tänk att det kan gå så fort. Nu är jag inne på min tredje vecka i skolan. Det har varit rätt lugnt på pluggfronten men igår började en ny kurs - den som jag fasat lite för. Men måste säga att jag blev postitivt överraskad. Dels verkar den jätteintressant och dels har vi en ny kursansvarig som är nytänkande och strukturerad! Det här blir super! Under förra läsåret låg fokus på barn (barn med språkstörningar och barn med funktionsnedsättningar - där språket var drabbat). Det här året kommer vi istället läsa om vuxna som av någon anledning har språk- och talstörningar. Många som haft en stroke får t.ex. afasi och vi ska lära oss att diagnosticera detta genom bedömningar och behandla det på olika sätt. Eftersom jag jobbat inom äldreomsorgen i fyra år känner jag mig van vid att jobba med gamla människor men det som känns lite jobbigt är att behöva träffa yngre (typ 50-åringar) som har drabbats av sjukdomar och hjärnskador och till följd av det har svårigheter med att prata/förstå. Men förhoppningsvis ska jag nu lära mig hur jag som logoped kan hjälpa dem! En spänannade termin väntar! 

Vuxenmedicin

 
Då var det dags igen - att blogga från tåget! Förra veckan spenderade jag tio timmar på Öresundståget - så det gäller verkligen att göra pendlingstiden effektiv. Jag brukar därför plugga (läsa igenom föreläsningar och böcker) eller bocka av något "måste" som går att fixa via mobilen/datorn. Smart va? Men just nu tog jag en paus från pluggandet och tänkte skicka iväg ett inlägg innan jag är framme i Lund. Vi har börjat den här terminen med en kurs i vuxenmedicin. Vi går igenom alla möjliga sjukdomar och tillstånd som man kan drabbas av. Rätt tungt tycker jag då jag kan relatera flera av dem till någon närstående. Idag ska vi ha den sista föreläsningen, skönt! Imorgon och fram till fredag ska vi repetera neurologin som vi gick igenom i anatomikursen för över 1,5 års sedan. I nästa kurs kommer vi nämligen ha stor nytta av att ha fräschat upp detta. Nästa kurs, som handlar om afasi, dysfagi och dysartri (svårigheter med språk, tal och sväljning) sägs vara en av de tuffaste kurserna i hela utbildningen. Känns inte bra - har bävat inför den här terminen av den anledningen. Men min strategi för den här hösten är att: Ta en dag i taget och vara helt ledig på helgerna. Den här ska säkert gå vägen! Nu måste jag sluta och ladda för en föreläsning om åldrandet! 

En lördag i Ystad

 
Jag är lite "efter" med inläggen men här kommer ett gäng bilder från förra helgen! Vi har pratat hela sommaren om att antingen åka till Ystad (efter att ha hört från olika håll om hur fint där är) eller till Simrishamn och närmare bestämt Mandelmannsgård! Vi kikade på hemsidan för Mandelmanns och där kunde man boka in sig - men när jag kollade i början på augusti var alla datum upptagna fram till mitten av september (och det kommer antagligen bli ännu mer eftertraktat nu när de vann hela tre priser på Kristallen). Så valet blev alltså inte så svårt - vi åkte till Ystad! Det var strålande väder och massor med folk. Vilken mysig stad! Vi åt glass på ett litet kafé, strosade omkring, hittade mängder med gränder med färgglada rosor som fotomotiv och efter några timmar inne i stan åkte vi till Ystads Saltsjöbad. När vi kom fram till stranden hade det precis varit en vigsel där. Alla bröllopsgäster stod uppradade på den långa bryggan. Jag doppade fötterna, vi fikade på stranden och gick förbi saltsjöbaden, härlig helg! Och vilken sand alltså, finare än Ängelholms, finare än Mallis. Den var alldeles vit och len! 


RSS 2.0