Ett hälsosammare liv



Åh, jag är så taggad på att börja "mitt nya liv".
Gud, hur många gånger har man inte hört sig själv säga det? Men alltså bara tanken på att känna mig frisk och i form igen gör att hjärtat hoppar volter (säger man så?). Jag ska inte säga att jag har ett osunt förhållande till mat men trots det blir maten, komiskt nog, mindre i fokus när jag äter nyttigt för då slipper jag grubbla och oja mig över att jag ätit "fel". Istället får jag positiva tankar för att jag vet att jag sköter min kropp och kan istället lägga energin på annat! Jag tror inte jag är ensam om att tänka så här. Här har ni hur som helst min målbild. Har säkert visat den innan men tycker att den andas ett hälsosamt liv! Jag minns att jag kände mig så pigg, fräsch och stark när den här bilden togs! Så den sista maj, när mina sockerfria/glutenfria månader är över, hoppas jag känna mig så här igen!!

Sockerfria månader


Oj oj oj vilken slappesöndag!
Vid den här tiden igår hade jag både hunnit hälsa på farmor och farfar, spontankollat när Marcus spelat match, varit på loppis och ätit lunch. Idag har jag kommit upp, ätit nybakta frallor och kollat Nyhetsmorgon. Jag längtar efter att jag flyttar hemifrån (nehe?) och drömmer då om att äta frukost i sängen (på en sån där fin bricka) och ha en liten teve på väggen som jag kan slökolla teve på. Får se om det blir så. Men det är min "drömsöndag". Idag har jag inget planerat. Jag ska lyssna på Wahlgren & Wistams podd, äta världens godaste torskrygg med vitlök och seranoskinka och ikväll ska jag och Marcus ha myskväll. Ska njuta lite extra av onyttiga saker idag för imorgon är det slut, finito! Vi bestämde oss för ett tag sen att vi ska ha tre sockerfria månader och börjar första mars. Men känns så dumt att inte börja på en måndag så vi kör från och med imorgon. Men alltså. Jag är så dum när det gäller sånt här. För sen vi bestämde oss så har jag verkligen frossat i allt vad socker heter - sjukt onödigt! Så nu har jag säkert gått upp ett par extra kilon. Gah! Jaja. Imorgon ska jag även börja äta glutenfritt. Brukar börja känna av pollenallergin i mitten på mars och förra året tog det två veckor innan den glutenfria kosten hjälpte mot allergin (tänk ändå, att den gör det!! FANTASTISK!) så i år har jag på den här strategin! Men okej. Nu har ni fått alldeles för mycket information om min kost. Nu KÖR vi!

Vår i luften



Hallå LÖRDAG! Underbart med en ledig dag och helg! Har nämligen bestämt mig för att inte plugga ett skvatt och verkligen försöka lägga skolan åt sidan i två dagar och vila upp mig ordentligt! För sen, sen är det andra bullar som gäller - tentapluggande! Men sudda sudda sudda. Nu är det helg! Jag har inte kommit upp ur sängen utan ligger ännu under täcket! Finns det något bättre än att krypa ner i en varm säng när själva rummet är kyligt? Hur som helst: igår hälsade våren på i Lund. Smörblommorna har slagit ut och jag satte mig längst huskanten när solen stod på och tog detta kort. Åh, vår! Idag ska jag städa, gå en långpromenad och ikväll träffa vänner! Det här kommer bli en bra dag, det känner jag på mig! Trevlig helg! 

Samma samma


Hej Bloggis! Än en gång gick det långt mellan varven här inne. Jag är usel på att blogga just nu och du kan säkert lista ut varför. Fonetik är svaret. Vi håller just nu på att läsa om hur olika språkljud bildas i munnen - vad tungan gör och hur stämvecken vibrerar. Samtidigt som vi ska lära oss hur man rent praktiskt gör med munnen ska vi också veta hur dessa skrivs i fonetisk skrift. Vi ska även veta hur olika dialekter skiljer sig åt för att kunna transkribera så exakt som möjligt. Skånskan är inte att leka med trots att jag själv pratar det, om än inte så grovt!Förutom att det är mycket i plugget har jag jobbat hela dagen idag, därav inget blogginlägg på mina annars lediga dag. Men oj vad mycket pust och stön och stonk det är från min sida nu för tiden. Det känns som att det enda jag bloggar om handlar om varför jag inte har tid med bloggen, haha. Måste vara HIMLA upplyftande och framför allt intressant läsning.. Hur som helst: helgens planer ser jag fram emot! Har tackat nej till jobb, ska vila ut ordentligt och på lördagkväll träffa ett gäng vänner! Och fram till dess ska jag drömma om sommar. Det jag framför allt längtar efter är klänning och bruna ben! Glad torsdag!

Döden, en del av livet


Februari är verkligen inte en fördelaktig månad för bloggen.
Jag har noll inspiration med varken roliga bilder eller upptåg. Så istället får jag väl skriva om vad som hänt sen sist. I lördags var jag som sagt i Helsingborg för att käka middag. I höstas åt jag på Old Times - väldigt god och fräsch mat! Därför fick det bli lördagens mål, vilket blev väldigt lyckat! Jag och Marcus var där med ett par kompisar och tiden bara sprang iväg. Kvällen var en aning kort då det blev en tidig hemgång. Igår klev jag nämligen upp i ottan för att jobba. De senaste helgerna som jag har arbetat har varit tunga. Innan jag började jobba på äldreboende trodde jag att döden ständigt skulle vara närvarande. Jag trodde att det var vanligt med dödsfall och att det var något vi skulle behöva hantera ofta. Men så är det verkligen inte. Jag är inte alls van. Vet inte hur jag ska hantera det. Jag blir mest bara ledsen, tycker det är obehagligt och otroligt sorgligt. Vissa vårdtagare fäster man sig vid mer än andra. Såklart. Och då känns det extra jobbigt. Man knyter ett speciellt band. Kan känna med och sätta sig in i deras situation. Helgen har därför varit otrolig tung på många sätt. Läste ett så fint häfte på jobbet igår. Som vi ska ge till anhöriga som behöver tröst. Den illusterar döden på ett väldigt fint sätt tycker jag. Det stod att vi kan se döden som att den döende sätter sig i en segelbåt i solnedgången. Nära och kära står vid vattenbrynet, vinkar farväl och ser när båten seglar ut mot horisonten. Tillslut kommer den döende till en ny strand och möts av människor som välkomnar en. Jag har försökt trösta mig själv i helgen genom att se döden som en del av livet (fast det är lättare sagt än gjort). Ja, livet kära vänner - det måste vi ta väl vara på!

Salta S


En riktigt seg lördag!
Det var länge sen. Jag kan inte ens minnas sist jag bara tog det lugnt en lördag, hade inget planerat utan tog dagen som den kommer. På ett sätt är det otroligt skönt men på ett sätt känns det konstigt. Igårkväll var Matilda här. Vi åt kräftsoffa och pratade medan en film rullade i bakgrunden. Härlig kväll! Älskar att umgås med vänner som ger massa energi! Idag har det snöat hela morgonen. Snöblandat regn. Det är sånt här väder som gör att jag vill fly Sverige. Så nu ska jag googla resor. Gör det alltid när skolan känns motig, vädret är tungt eller vardagen tråkig. Då vill jag hitta en flyktväg. Men också vill jag drömma mig till sommaren och boka in en semester som jag har att se fram emot! Allting är så dyrt just nu bara. Det passar inte min studentbudget. Alls. Men planera kan man! Så jag och min godispåse har bänkat oss i soffan. Älskar salta S! Ikväll ska jag och Marcus till Helsingborg! Vi ska äta ute med ett par kompisar - så mysigt! Glad lördag på er!

Mon Amie



God morgon denna soliga tisdag! För mig känns det snarare som måndag då jag hade en ledig dag igår. Pluggade intensivt förra veckan och blev klar med uppgiften som jag annars skulle suttit med igår. Fick även veta att jag klarade tentan! Alla i klassen fick godkänt, härligt! Så jag släppte skolan helt igår och gjorde sånt jag gillar - gick en långpromenad med solen i ansiktet, handlade nya koppar på Iittala och fikade med en kompis i Höganäs. Det blev en riktigt bra måndag. Nu sitter jag på tåget påväg mot Lund. Blickar ut över åkrarna som är täckta av frost. Lyssnar på Bada Nakna på hög volym. Idag ska vi ha röstträning och efter det en lång introduktion av nästa delkurs, fonetik! Glad tisdag Bloggis

Blommigt värre


Jag var en sväng på Väla igår. För att lämna tillbaka Abba-tröjan som höll i åtta timmar innan sömmarna sprack i armarna (måste vara den obefintliga träningen som svällt upp musklerna...) och för att spana in rean. Men alltså jag har ingen som helst köplust just nu. Så befriande! Jag tror mitt huvud ställt in sig på flytt. Inte för att vi ska flytta än men till sommaren/hösten är det tänkt. Därför vill jag spara mina pengar så jag kan köpa alla muggar och bestick som jag drömmer om. Men har bestämt mig för att det inte blir mycket mer Essence och Swedish Grace från Iittala och Rörstrand. Tanken är att jag ska komplettera med massa Ikea-grejer nu. Tror det blir bra! Men hur som helst så var jag inne på Zara igår. Min favorit-klädesbutik! Jag testade två riktigt blommiga byxdressar/klänningar. Visst blir man glad av färg? Älskar det! Dock var båda snäppet för små. Den till höger fick jag knappt av mig - hatar paniken man får i millisekunder när man undrar hur i heeela friden den ska tas av utan att gå sönder. Minns så väl när jag och Lina gick i sjuan och var på JC var och varannan rast. Jag hade satt upp håret i två tottar (standardfrisyren - det viktigaste var att håret inte bucklade sig, kunde släta till håret i en kvart för dessa oönskade bucklor) och kom in i affären för att testa en snäv huvtröja. När den sedan skulle av igen tog det stopp vid huvudet och innan jag förstod att det var tottarnas fel höll vi på att slita av mig halva huvudet och hela håret, haha. Var helt svettig när jag lämnade butiken!

Flytthjälp å kärleksdag

 
Hej sköna söndag och alla hjärtans dag!
Det känns som att antingen hatar eller älskar man den här dagen. Jag kan tänka mig att den är laddad med både ångest och kärlek - och köptvång! Jag och Marcus brukar inte fira nämnvärt. Jag kan tycka att budskapet med hela dagen har försvunnit och det man fokuserar på nu är att handla den ena presenten efter den andra. Jag har sagt till Marcus att jag inte vill ha några blommor på alla hjärtans dag, utan hellre bli överraskad en annan gång. Det skulle jag aldrig sagt. För nu lyser de röda rosorna med sin frånvaro, haha. Annars då? Hur är läget? Jag skrev ju tenta i fredags (får besked om hur det gick imorgon - snabba puckar) och jag vågar väl knappt säga det men det kändes faktiskt bra! Så resten av helgen har jag varit ledig. Eller ja, jag var flytthjälp hela gårdagen och idag har jag satt upp mig på tillgänglighetslistan på jobb. Så ledig och ledig vet jag inte, men det har varit gött att slippa tänka på skola. Ni får en bild från lägenheten, där jag flyttade in massa möbler igår. Har sån träningsvärk idag då det var inflyttning på femte våningen och jag vågade inte åka den gnisslande hissen. Men det var värt alla spring i trappor för vilken utsikt sen! Nu önskar jag dig Bloggis en fantastisk söndag och sprid kärlek - till mamma, katten, pojkvän eller flickvän! Skickar en stor KRAM!

Drömma å längta



De senaste dagarna har jag fått ett sånt sug efter att fotografera igen!
Hela jag skriker efter att få göra något praktiskt. Det är samma visa vid varje tentapluggande. Jag vill åka till massa vackra platser och gå loss med kameran. Vill vara kreativ och hitta roliga vinklar, fina förgrunder och roliga poser! Tror allt att jag får ringa Ebba snart! En annan sak jag vill göra är att inreda. Åka till massa olika affärer (har skrivit en lång lista - för att när jag väl flyttar inte missa något bra ställe, haha), fundera över vilka möbler som kan passa in i lägenheten och hur de skulle matcha varandra. Drömmer om hur lägenheten ser ut. Om det är öppen planlösning, vart den ligger, hur köket ser ut och om mitt runda matbord går in där. Sen inreder jag massa i huvudet - innan ville jag ha en grå soffa, idag ska det vara beige. Tänker hur det skulle vara att leva där och hur min vardag skulle sett ut. Samtidigt funderar jag på vad jag kommer sakna mest här hemma - antagligen mycket av det man tar förgivet. Lagade middagar, nystädade toaletter, egen tvättstuga och fulla frysar. Ja, jag funderar mycket. Det är rätt roligt. Men ibland slås jag av hur vuxen jag är och hur fort den här flytta-hemifrån-längtar ändå har kommit. För ett par år sen snuddade jag inte ens vid tanken. Och idag längtar jag nästan ihjäl mig. Men jag har sagt det förr och säger det igen - att drömma och längta är bland det bästa jag vet!

Bild från Mio

Anatomi



Hallå alla glada!
Jag vet att jag är usel på att skriva i dessa bråda dagar. Jag pluggar dels till anatomitentan som är på fredag - försöker banka in muskler, nerver, hjärnans och stämveckens uppbyggnad och ljudets väg genom örat i minnet. Jag har tyckt att det varit lite svårt att bara lära mig anatomi och inte den fysiologiska biten då det är knepigt att förstå vad alla dessa muskler och delar gör. Men efter förra veckans föresläsning om rösten har jag fått en tydligare bild av hur stämveck och struphuvud fungerar - YEY! Man måste ha luft i stämvecken för att de ska vibrera och sen är det tungans jobb att forma och ändra läge för att vi ska kunna artikulera! Det var min lektion för er! Fast allt det där lät så logiskt nu när jag skrev det, haha. Men tack vare er lär jag mig allt mycket bättre! För utbildarna säger ju att upprepning och åter upprepning är det bästa sättet för att kunskapen ska sätta sig i långtidsminnet! Annars då, hur är läget? Jag har smittats av en jäkla förkylning, åh! Det är som en ond klump i högra delen av halsen, aj! Förutom det mår jag bra! Fast helt ärligt alltså - kan det inte bli vår nu? Man känner det i luften men som jag skrev förra veckan får man inte hoppas allt för mycket. Då blir man bara besviken. Men just nu hade jag behövt sol och 13 grader. Februari är ingen favorit i kalendern. Men okej. Jag börjar räkna ner till våren iallafall. 8 veckor kvar. Nu ska jag sätta fart här, håll tummarna för mig på fredag! Kraaam!

Min helg



Förlåt för tystnaden.
Jag har inte hunnit med bloggen alls i helgen. Jag var istället flängt runt på Ikea, sympatiköpt Anna Books låt på Itunes, kollat Mellon och haft en myskväll med Marcus (vi såg nya Beck-filmen, rekommenderas!). Imorse blev jag inringd på jobb så har umgåtts med gamlingar hela dagen! Nu försöker jag förhöra mig själv på mina gloslappar. Tenta på fredag stundar. Alla säger att den är så enkel och läraren påstår att ingen brukar kugga på den. Men det är då det finns risk att man tar för lätt på det och inte förbereder sig tillräckligt. Så jag pluggar på iallafall! Jag ville mest bara säga HEJ och hoppas ni haft en bra helg! Min mage skriker MAAAT så bäst att lyda! 

Ett fullt kylskåp



Hellooo i stugorna!
Redan torsdag och snart är det helg igen! Dagarna rullar verkligen fram! Men inget mig emot för det betyder att våren kommer allt smygandes! Fast som ni kanske vet är jag smått allergisk mot människor som börjar längta efter höst för tidigt i augusti (när sommaren ÄNTLIGEN har kommit) och lika allergisk mot folk som börjar sukta efter våren redan i februari. Vi har inbillat oss att den ska komma i mars men blir besvikna gång på gång för att den dyker upp så sent som i april. Så jag försöker att inte längta. Även om det är svårt emellanåt. Det var dagens årstidssnack. Okej, vad har torsdagen den 4:e februari erbjudit? Jag startade dagen med ett besök på Maxi. Gillar att storhandla. Då känner jag mig vuxen som "roddar och får ihop vardagspusslet". Också får jag bestämma vilka sorters pålägg och bröd vi ska äta, haha. Nej, men helt ärligt så tror jag det är kontrollbehovet som mår bra av att fixa och se till att kylen är full. Om någon hade frågat mig vad jag anser att rikedom är så är det att ha ett kylskåp fullproppat med godsaker. För det är absolut inget som är självklart (precis som att ni skulle tro det..). Sidospår. Jag vet.


Sen har jag gått en promenad men fick gå sakta för helt plötsligt fick jag kramp. I benet. Det var som att en sten la sig i låret med en strålande smärta. Hur kan man få det? Mycket obehaglig känsla. Efter det åkte jag till Lund. Idag gick vi igenom örats anatomi och ljudbildning. Visste du att män har nästan hälften så ljus röst som kvinnor. 100 hertz medan kvinnor har 200. Och i tisdags fick jag lära mig att män som undvek att komma ner i "svackor" med rösten i målbrottet får en väldigt ljus röst som vuxna, där kropp och röst inte stämmer överrens. De drabbas av ett ofullbordat målbrott. Intressant!

Tankar kring logoped

Hej tisdag! Idag har vi haft föreläsning om röst! Det var så himla intressant med en inspirerande utbildare och efter det övade vi praktiskt för att hitta magstödet. Det här med att jag kom in på logopedi-spåret var ju av en ren slump. Jag var förvirrad, visste inte vad jag ville bli mer än att jag inte ville fortsätta som socionom. Därför tog jag kontakt med universitets studie- och yrkesvägledare och tillsammans med henne diskuterade jag vad jag ville arbeta med. Jag hade samma kriterier som när jag sökte tilll socionom och även om kriteriena uppfylldes där så var yrket i sig väldigt samhällsinriktat. Och allvarligt. Jag vill istället jobba med individer och med problem som är mer konkreta. Jag vill se en tydlig utveckling, arbeta pedagogiskt och vara "en aktiv hjälpande person för andra" (som jag sa redan på högstadiet när jag sökte gymnasieprogram, kommer ihåg det så väl).

Det tredje inlägget i rad med bilder på mig.. men den illusterar texten bra

Och jag har varit så säker på att logoped är rätt. Fram tills nu. När vi börjde med anatomi och fysiologi (och när jag läste om delkurserna som vi har den här terminen - en stor kurs om fonetik, språkljud - som jag tyckte lät så tråkigt. Ska vi läsa 15 poäng om hur man bildar ett "f" i munnen? Antaligen inte men det är vad jag tänker att det handlar om). Då blev det mer tydligt vad vi faktiskt kommer jobba med. Med struphuvudet och hur man bildar ljud. Vi kommer jobba på sjukhus, med människor som är sjuka (tänker mest på personer med sväljningsproblematik) och göra undersökningar som är obehagliga för patienterna och därmed se dessa lida (när de sväljer en kamera). Så jag har varit lite tveksam de senaste veckorna. Men idag vände det lite och jag ser ljust på mitt kommande yrke igen! Tänker att sånt här kanske är dötrist för er att läsa men som jag sagt så många gånger tidigare så uppskattar jag verkligen att kunna gå tillbaka och läsa hur jag tänkte innan. Så för ovanlighetens skull delar jag med mig av en sak som jag egentligen tycker är lite för aktuellt för att nämnas i bloggen. Jag brukar berätta det först när jag löst eller landat i tanken. Men idag är jag bjussiga Annie! Nu ska jag äta köttbullar innan jag ger mig ut i alla kastvindar. Kompispromenad väntar!

RSS 2.0