Tågluff i sommar

Hej! Ännu en vecka har gått och nu "ses" vi här igen! Jag är inne på min sista praktikvecka och även om det är sjukt lärorikt så ska det faktiskt bli riktigt skönt att få landa efter en intensiv start på den här hösten. Jag har i stort sett haft föreläsningar/praktik varje dag sen jag började i slutet på augusti och även om vissa dagar är 9-12-föreläsningar blir det ändå långa i och med att jag pendlar drygt två timmar per gång. Men är ändå glad över att jag började praktiken tidigt på terminen. Förra året var första praktikdagen i början på november så det här upplägget, där jag får mer tid till att plugga inför tentan, förlagt i första halvan av terminen gillar jag desto mer! 

 
Men det är väldigt mycket prat om skola och plugg och praktik och vardag. Tänkte istället berätta lite om nästa sommars (!) semesterplaner. Jag fungerar som så att varje gång det blir mycket press och stress från skolans håll måste jag ha något lättsamt och härligt att tänka på. En uppskjuten belöning! Just nu är vi därför i startgroparna (heter det verkligen så?) inför sommarens resor. Jag har länge längtat efter att åka på en längre semester men direkt när jag närmat mig tanken vid det har kontrollfreaket inom mig sagt STOPP. Men på sista tiden har jag ändrat mig. Och det har successivt gått från en treveckorssemester i Kroatien till att bli en femveckorsresa med tågresa genom Europa - med Parga som slutdestination. Så pepp! Lovar berätta mer om länder, resmål, stränder och annat när vi kommit längre i planerandet! 

Annie - logoped

Bild från förra veckan

Hej hallå! Det går nästan alltid en vecka mellan varje inlägg. Innan jag flyttade hemifrån kunde jag ha dåligt samvete om jag inte bloggade varannan/tredje dag. Nu är jag nöjd om jag får ihop ett/två inlägg i veckan! En parantes bara. Har funderat lite över hur jag ska göra med det här bloggandet. På ett sätt tycker jag inte att jag hinner med det men på ett annat sätt älskar jag att kunna gå tillbaka och se vad jag har gjort. Så jag kör på ett tag till! Just nu, som ni säkert vet, är jag inne i en galet intensiv period med praktik varvat med heldagar i Lund. Men jag börjar se de kommande lugna(re) veckorna framför mig. Så skönt! Idag har jag hur som helst varit på logopedmottagningen halva dagen och jag börjar faktiskt känna mig "varm i kläderna". Det är så stort att få nudda vid den känslan! Jag har även märkt att jag har börjat prata i "logopedtermer" och det kan ibland vara utmanande att försöka förklara något logopediskt för någon utomstående när jag inte kan använda de ord som jag vill. Coolt! Är det inte? Det säger ju ändå att jag är på G! Den här terminen känner jag också av att jag har kommit en bra bit in i utbildningen - mer än halva - då jag och mina kursare börjar betraktas som "äldrekursare". Coolt igen! Nu ska jag vika tvätt, matcha strumpor, laga lax med potatis och dillsås. Ikväll ska jag se Kockarnas kamp och vill heller inte missa Christine Meltzers nya program. Ja, ni hör - det är inte lätt att få hösttablån att gå ihop! 

Praktiken har börjat!

 
Hallå! Nu har min praktik dragit igång och jag har redan hunnit vara där i tre dagar! Jag är i Ängelholm så känns så himla lyxigt att slippa pendla. Men det är konstigt hur jag fungerar: För när jag har fem minuter med cykeln till "plugget" blir jag någon minut försenad medan när jag har över en timme med tåget är jag alltid i tid! Hur som helst: Jag har haft mina första patienter!! Känns så märkligt att jobba med vuxna när jag tidigare bara träffat barnpatienter. Och får jobba mycket mer med att jag är ung då många förminskar min kompetens p.g.a. min ålder. Har fått göra bedömningar (för att ta reda på om patienten har/kvarstående afasi) och terapier (språklig träning med redan diagnosticerade patienter). Det är lite läskigt för tempot är högt och jag hinner inte reflektera i den mån jag önskar men samtidigt samlar jag på mig massor med erfarenheter som gör att jag kan relatera till den kunskap som jag får genom föreläsningar och kursböcker. Men det sluker energi det här när allting är nytt. Idag är jag verkligen helt slut - har inte varit så här trött sen.. ja, jag är så trött att jag inte ens kan minnas. Är nöjd över att få ihop ett blogginlägg överhuvudtaget! Nu ska jag ladda för morgondagen: Vi ska till Malmö för föreläsning om dysfagi (sväljsvårigheter). När människor i min omgivning frågar inom vilket område jag kan tänka mig att jobba tycker jag faktiskt att det mesta känns lockande men det här med dysfagi är riktigt läskigt (dels för att det kan vara farligt om personen sätter mat i halsen och dels för att undersökningsmetoderna verkar vara så obehagliga för personen). Fast nu kommer jag säkert jobba med det bara för det, haha. Bra svenska. Kram!

Rost

 

Som sagt gick halva helgen åt till aktiekursen. Men i söndags hann vi städa och fixa här hemma. Vi har försökt att göra alla "måsten" som att städa, dammsuga, tvätta o.s.v. på lördagar men efter den här helgen har jag ändrade tankar kring vilken veckodag som är den bästa städdagen. Jag har, fram tills igår, tyckt att lördagar är optimala för då får man så fint till helgen men det är just det: Att det känns inte som att helgen börjar förrän lägenheten är upplockad så om vi istället "snabbstädar" på typ torsdagkvällen och skjuter allt tråkigt fix till söndagen förlängs helgen i och med att det kommer kännas som att den börjar tidigare samtidigt som lördagen blir "fri". Lördagen ska ju vara en rolig dag medan söndagar redan är halvbra eftersom jag dels jobbar på kvällen och dels känns det inte lika mycket som helg som lördagen gör. Men herregud, nu har jag snart fyllt ut ett helt blogginlägg om städdagar. Vi går vidare till inredning. I helgen bytte jag kuddfodral (måste göra det hyfsat frekvent framöver eftersom jag råkade köpa åtta nya under sommarrean) och och bytte några ljuslyktor så att de passar ihop med kuddarna. Detaljer men ändå. Jag älskar detaljer! Vi måste föresten prata lite om kuddarna. Jag hade nämligen en vission i huvudet om hur vår lägenhet skulle se ut (under förra hösten - innan vi fick den) och i den ingick just rostfärgade kuddar. Det gick så långt att jag fick pappa till att åka till Åhléns på sin lunchrast (i Helsingborg- han jobbar där alltså, fick inte honom till att åka till en annan stad för mina kuddars skull) för att köpa liknande dessa när de var slut här i Ängelholm. Dessvärre hittade han inga men gissa om jag blev glad i somras när jag fann dessa! Älskar färgen i kombination med fiskbensmönstret!


Aktiekurs

 

Hej! I helgen har jag gjort något som jag aldrig trodde att jag skulle göra, nämligen gått en åttatimmars aktiekurs - en lördag dessutom. Men det var superlärorikt och jag vet numera mycket mer om fonder och aktier som jag tror att jag kommer ha stor nytta (och framför allt glädje) av på längre sikt. Bland annat fick jag veta att om jag sparar 1050 i månaden i 56 år (lång tid men nu ska ni få höra) på ett sparkonto kommer jag efter den här tiden att ha ca 900 000 men sparar jag i aktier kommer jag ha över 147 miljoner. Förstår själv att detta är mycket förenklat och att en rad faktorer kommer påverka men ändå - det visar tydligt skillnaden mellan att ha pengarna orörda på ett sparkonto med låg ränta än att göra ett aktivit val att placera dem i fonder/aktier! Jag rekommenderar därför dig att gå en aktiekurs (jag gick för Unga aktiesparare - gratis för alla under 29 år) någon gång för att lära dig mer. I den här kursen var det ingen övertalning eller liknanade att välja den bank som de är sponsrade av utan deras mål är att fler unga (och framför allt tjejer) ska få upp ögonen för och våga investera i aktier! Men idag är jag tillbaka på min hemmaarena, logopedi, och sitter just nu på perrongen i Lund efter en heldag här. Jag och min kursare Bea har har gått igenom några tester som vi kommer använda på praktiken (som snart stundar!). Mina planer för kvällen är annars att handla mat, laga pastasallad och se finalen av Biggest loser


Gekås & nya Roy Fares

 
Hallå hallå! Hoppas ni har det bra där ute i höstmörkret. Ja men faktiskt - igår blev det oktober och jag tyckte att det kändes som att det gick ett startskott för hösten. Det är inte ofta det sker i ett månadsskifte men den här gången var det så tydligt. Träden börjar gulna, det mörknar omkring sju på kvällarna och vinden är kall. Men okej, vi ska inte snöa in oss på årstider nu. Så. Hur var helgen? Jag - planeraren själv - åkte spontant till Ullared och närmare bestämt Gekås klockan halv sex (ja ni läste rätt) i lördagsmorse. Man kan säga att jag bjöd in mig själv (såg min chans när det fanns en ledig plats i bilen) och det var riktigt roligt! Jag köpte mest förbrukningsvaror men även två klänningar, en lång mysig kofta och mobilskalet ovan (tips om ni ska till Gekås - alla skal från Ideal of Sweden kostar en tredjedel jämfört med hemma). På kvällen hade vi bjudit hem ett par vänner så vi lagade ceasarsallad, spelade Galenpanna (nyinköpt för dagen - älskar sällskapsspel och på Gekås är de ofta lite billigare) och till efterrätt hade Marcus (!!) bakat chokladcupcakes med spritsad frosting och allt (det mest förvånande över det här inslaget är att det är helt och hållet på hans egna initiativ). Det var så galet gott! Övervägde faktiskt att ta en bild till bloggen men den var oemotståndlig och efter bra betyg från oss "avsmakare" associerar han sig själv numera med Roy Fares (snacka om hybris!). Igår försökte jag, som så många andra söndagar, att ta det lugnt men jag är inget vidare på det där. Så jag strök kläder i flera timmar, handlade mat och jobbade på kvällen. Jag och min kusin har arbetat på samma vårdboende i många år men aldrig tillsammans - förrän nu! Så kul! 

RSS 2.0