Sista stoppet - Split

 
Nu har vi kommit till den sista anhalten på resan, nämligen Split! Har länge velat åka till Split och kollat på resor dit flera år i rad. Men det har varit för dyrt att boka charter så därför har det inte blivit av. Vi bestämde därmed att avslua resan här (och inte på Brac, vilket annars hade gått bra - men smidigt att vara på fastlandet den dagen man flyger tycker jag). Till skillnad från det förra boendet var den här lägenheten helt suverän (Studios MK - tips!!). Det var lite svårt att hitta dit (låg i gränderna mitt i gamla stan) men så himla mysig! Jag hade glömt bort att den skulle ha kök så det var en positiv överraskning! Vi blev välkomna av hyresvärdens dotter, som såg ut som en blandning mellan min kompis Ana-Maria och Peg Parnevik (önskar jag hade en bild på henne för det var slående likt). 


Efter att ha solat och badat i över två veckor var vi rätt mätta på just det vid det här laget. Men eftersom det var över 30 grader om dagarna kunde vi inte tänka oss att strosa omkring i stan under de varmaste timmarna så vi gick till en klippavsats och hängde där mellan 11 och 15. Det var kul att hoppa från klipporna och jag var i slutet av min bok (Öppnas i händelse av min död) så kunde roa mig rätt bra trots allt. Fast både jag och Marcus började känna oss rastlösa och jag var så avundsjuk när jag pratade med familjen här hemma som hade varit och sett Mamma Mia, umgåtts med vänner och ville inget hellre själv (hur bra var inte Mamma Mia föresten?! Måste se den en gång till på bio). Det kändes dock som ett bra beslut att vara i en lite större stad för utbudet av restauranger var grymt och på kvällarna passade vi (läs: jag) på att gå i affärer. Shoppingutbudet var kanske inte på topp (jag trodde det skulle kunna jämföras med Palma men var väl en fjärdedel) men eftersom vi var rastlösa hade vi inte så stora krav.  

Överpepp att vi äntligen snart ska lyfta!
 
I våras var jag så exalterad när jag hittade superbilliga flyg hem från Split (900 per person). Hade varit så stressad över det (att ha bokat de flesta hotellen men ingen hemresa). Det visade sig att superbilligt även innebar supersent, haha. Nejdå men vi flög inte hem förrän på kvällen så den sista dagen kändes som den längsta. Vi ville inte bada i havet (som förövrigt säkert var fem grader varmare än ute på öarna) för hade ingenstans att duscha. Så vi checkade ut vid 10:30 och sen försökte vi fördriva tiden bäst vi kunde. Hängde i skuggan, lärde oss vilken butik som hade den bästa AC:n (Zara), åt tacos, spelade 500 (Marcus ledde med 11-7 men sista dagarna hade jag sånt flyt och tillslut blev det 11-11 i matcher - gissa om han var lagom sur?). När vi flög hem från Split kändes det som att vi hade varit iväg prick hur länge som helst. Prag kändes som ett decenium sen. Men vi var båda så nöjda med hela resan. Tänk att den blev av! Tack Marcus för bästa resesällskapet, med dig har jag alltid roligt! 

Bol på Brac

Vår uteplats
 
Efter Hvar tog vi båten över till Brac. Resan från Rovinj till Hvar tog närmare tolv timmar så att åka en timmes båt kändes som rena lyxen! Boendet på Brac hade jag rätt höga förväntningar på efter att ha läst enbart positiva recensioner och bilderna såg helt magiska ut. Men det visade sig att bilderna var tagna från en restaurang från en annan del av staden och jag tror även vi hade lite otur för alla lägenheter (som tillhörde det här "hotellet") verkar, av bilderna att döma, mycket finare än vårt. När vi blev avsläppta utanför vår lägenhet och öppnade ytterdörren möttes vi av en stank av rengöringsmedel. Det luktade så starkt att vi fick vädra i flera dagar för att den skulle försvinna, haha. "Vår" uteplats låg utanför lägenheten (kändes som man satt på en scen då den omringades av balkonger) och den delade vi med en annan familj (fast tror att den egentligen var vår, men antar att deras terass var för liten för dem - det var en stor italiensk familj - så de passade på att sno vår altan när vi ätit färdigt - de satt i fönstret och stressade oss). Förutom den här familjen till grannar (lät som de var elefanter nattetid) bodde det en papegoja på en av balkongerna. En kväll försvann elen och då fick vi ingen information om när detta skulle åtgärdas (hade ingen AC på hela natten - i 30 graders hetta - och all mat i kylskåpet fick vi slänga). Ja, ni hör - det var inget drömboende direkt. Bo inte på Old Town Experience

Zlati Rat - ser ni spetsen?
 
Men nu till själva staden - vi bodde i Bol (valde ett boende som låg nära där katamaranen anländer) och alltså vi blev helt kära i Bol. Världens minsta by men så mysig (ingen partystämning som på Hvar utan mycket lugnare men det fanns gott om restauranger, få bilar, livemusik på "torget", en gullig matbutik mitt bland restaurangerna, frukthandlare utmed gatorna och flera stränder att välja bland). En dag gick vi till den kända stranden Zlati Rat (ser ut som en spets och är ofta ett kännetecken för Kroatien på reklamfilmer) men de flesta dagar låg vi vid stranden som var närmst vårt "hotell". Öarna (Hvar och Brac) är de platser i Kroatien som jag kan tänka mig att åka tillbaka till. Rovinj och Split imponerade inte lika mycket på oss. Jag ger Brac 4 av 5 solar. Efter Brac åkte vi tillbaka till fastlandet och spenderade de sista fem dagarna på resan i Split. Men mer om det i ett annat inlägg. 

Hvar stad

Vart är fokus? På det kyssande paret

Nu har jag äntligen gått igenom alla tusentals bilder som vi tog på semestern.
Herregud, får lite dåligt samvete över Marcus som fick stå ut med att jag skulle fota i tid och otid. Men jag tycker ju att det är så himla kul med vackra bilder men mitt intresse tar ibland över, hehe. Det positiva med det hela är att Marcus fått en intensivkurs i fotografering under resans gång och han har utvecklats enormt. Men ibland kunde jag nästan bli kokt över ofokuset i bilderna. Jag kunde ta två bilder på honom innan fokuset och ljuset blev bra och sen krävdes det tolv bilder innan inställningarna var OK när han stod bakom kameran (förlåt men det är sant). Det gjorde både honom och mig frustrerade. Tror jag raderat hundra bilder där fokuset är på bakgrunden och inte i mitt ansikte, hehe. Men det här med att fota med systemkamera (som vi tog med oss på resan, så glad över det!!) är så mycket svårare än att fota med en vanlig mobilkamera. Så en eloge till hobbyfotografen Marcus
 
 
Nu tänkte jag ta er tillbaka till semestern. Efter Rovinj begav vi oss till Hvar. Eftersom Rovinj var lite av en besvikelse hade jag större förhoppningar på öarna som vi nu skulle åka till. När vi planerade resan och räknade ut att det skulle ta oss minst 12 timmar med buss och därefter två timmar med båt för att åka från norra Kroatien till Hvar övervägde vi faktiskt inte det här alternativet särskilt mycket. Utan när jag hittade billiga flyg blev det rätt lockande att flyga en timme och därefter ta oss intill Split och därifrån vidare till Hvar. Så, så fick det bli. Hotellägaren i Rovinj var schysst och skjutsade oss till flyget. Efter mycket om och men (vi fick inte gå igenom säkerhetskontrollen förrän precis innan planet skulle lyfta och under tiden fick vi skåda ett drama mellan två passagerare varav den ena snodde den andras skor, haha) flög vi i det minsta plan jag någonsin rest med. Det fanns inte på kartan att flygvärdinnan skulle gå igenom någon säkerhet med oss (utan sa bara, "ni hörde vad jag sa till dem bakom er va?"), det fanns plats för 21 passagerare (ja, jag räknade!), där fanns ingen cockpit utan piloterna var avskilda från oss med en plywoodskiva och ja, vad ska jag mer säga? Det gick hur som helst smidigt. Väl på plats i Split berättade busschaffören att vi förmodligen inte kommer få plats på katamaranen, som skulle ta oss ut till Hvar, ifall vi inte förköpt biljetter (vilket vi inte gjort). Men han skrämde upp oss i onödan för det var visst inga problem alls. 

 
Hur var då Hvar? Jämfört med Rovinj var det toppen! Solstolarna kostade inte skjortan (bara en sån sak!), det fanns fler än en strand att välja bland (fast vi var lite bekväma och gick till den som låg närmst då vi bara var där i två hela dagar) och själva centrum (Hvar stad) var supermysigt! Vi bodde på ett jättegulligt hotell, som ägdes av en kvinna i 70 års åldern. Jag hade kunnat åka tillbaka endast för att få träffa henne igen, haha. Hvar visade sig vara en riktig partyö och eftersom vi var där fredag till måndag var det extra livat (alltså jag låter som en 80 årig gammal tant?!). Mycket skandinavier och folkvimmel! Som sagt, en supermysig ö på alla sätt och vis men stranden var för knökfull (och liten) för min smak (men fanns som sagt fler men dessa såg jag aldrig) vilket drar ner betyget en aning. Jag ger Hvar 3,5 av 5 solar

Sista sommarlovsveckan & jakt på vitrinskåp

Förra veckan jobbade jag 50 timmar, äntligen! Men nu är jag ledig en dag (resten av veckan har jag inget schema utan jobbet kan ringa när som helst, usch det är sån inre stress). Sista sommarlovsveckan. Vart tog ledigheten vägen? På ett sätt känns det som att sommaren gick i raketfart. Jag är så jädrans skoltrött. Har bävat inför att börja igen. Orkar inte med prestationsångesten, stressen över att hinna göra alla småuppgifter som kommer i tid och otid och att läsa inför tenta. Å andra sidan känns det som att sommaren har varat i en evighet. När jag tänker tillbaka på det jag gjorde i början av juni så känns det väldigt avlägset. Tänk att jag inte gått i skolan sen dess? Men ja, ett sista år på universitetet. Det kommer jag klara! Det är så häftigt att jag klarat det, så här långt. Jag är så stolt över mig själv! Tänk, i juni är jag förhoppningsvis logoped. WOW WOW WOW! 

(null)
(null)
 
Men innan skolan drar igång igen så väntar en till ledig (eller ja, vi får se...) vecka! Och jag tänkte uppdatera er om vår jakt på ett vitrinskåp. I fredags var vi på Ikea men där fanns inget vi sökte. Antingen var skåpen alldeles för klumpiga eller så hade inte skåpen glasdörrar (vilket är hela poängen med vitrinskåp ju). Men så igår hittade jag de här på Mios hemsida. Vad tror ni? Enkel- eller dubbeldörr? Får ta mig en titt! Kostade 1500 eller 2000 beroende på storlek. Det tyckte jag var ett kap! 

Går i diskmaskinstankar

Hade tänkt mig ett vitrinskåp nedanför tavlan

Hej!
Det går lång tid mellan inläggen. Allt är som vanligt då med andra ord! Den senaste veckan har varit fullsmockad med jobb, äntligen! I juni blev jag knappt inringd så är tacksam att jag haft desto mer nu. Lite inkomster är mer än välkommet (när är det inte det?) efter en sommar med mycket utgifter! Idag är jag ledig, enda dag den här veckan. Så jag tänkte ta till vara på den ordentligt. Tänkte både hitta på nyttiga saker (som att städa, sortera kort från resan - det finns mängder att gå igenom) och sådant som endast är för nöjes skull (åka till Ikea och äta på Grekiska kolgrillen). Har också börjat gå i diskmaskinstankar. I Rovinj (där vi lagade middag varje kväll) hade vi diskmaskin och ja, det var farligt med tanke på att jag nu inte kan glömma hur jädrans gött det var att kunna tjoffa in allt porslin efter maten och vips var man klar. Idag tar diskningen upp en stor del av mitt liv (diskar efter frukost, under tiden vi lagar mat och minst en halvtimme efteråt). Jag tror vi lägger i snitt 70 minuter per dag på att diska. Den tiden hade jag gärna lagt på annat. Vi har installerat för att kunna koppla in en diskmaskin men just nu används den här ytan till förvaring (är ett vanligt köksskåp i dagsläget) och ja, man kan säga att det är fullt. Så om en diskmaskin ska in måste jag hitta ett annat sätt att förvara dessa grejor på. Jag kom igår på att en lösning hade varit att sätta in ett vitrinskåp men vill inte att det ska se intryckt och övermöblerat ut. Så vi får se. Ett besök på Ikea är därmed på sin plats. Får återkomma till diskmaskinsfrågan. 

Rovinj

 
Hej! Vi börjar, som jag skrev häromdagen, där vi slutade mitt i semestern. Jag uppdaterade er rätt flitigt fram till Rovinj. Vi åkte alltså buss från Ljubljana till Rovinj (vilket gick över förväntan, jag hade varit lite nojig då jag lätt blir åksjuk när jag åker bil/buss men allt gick fint!). Fram tills dess hade vi stannat som mest 4 nätter på ett ställe och sammanlagt varit borta i nästan två veckor. Därför kändes det så skönt att veta att vi skulle få landa ordentligt i Rovinj och koppla av i 7 dygn. Dessutom hade resmålen innan Rovinj varit storstäder/äventyr så vi såg fram emot att bara slappa, läsa böcker, lyssna på poddar, bada i havet och sola. Jag (som var resans boende-ansvarig, hehe) hade sett till att vi hade ett ordentligt kök (med diskmaskin!!) vilket var helt underbart. Vi lagade mat varje kväll och slapp (hur galet det än låter!) äta på restaurang (var så trött på det vid det här laget). Lägenheten hade dessutom tvättmaskin så vi kunde tvätta allt vi hade använt hitintills på resan. Men okej. Vad tyckte vi då om Rovinj?

 
Jag hade rätt höga förväntningar efter alla bilder jag sett från den här platsen. Han som ägde lägenheten, som vi hyrde (som för övrigt var bra förutom den sjukt läskiga trappuppgången), förstärkte det hela när han berättade att det fanns 10 kilometers strand att bada vid. Wow, tänkte jag! Jag såg mängder med klapperstensstränder framför mig och gulliga vikar med kristallklart vatten. Därav blev jag väldigt förvånad när det visade sig att Rovinj bestod till 90% av klippor (vilket var rätt roligt att hoppa ifrån, men det var inte vad jag förväntat mig) och den enda strand som fanns var anlagd och solstolarna var svindyra (600-800 kronor för två solstolar och ett parasoll, helt sjuka priser!). Själva staden var däremot väldigt mysig (gamla hus, smågator utan trafik, mängder med restauranger) och varje kväll gick vi till några klippor för att spela kort, dricka öl och njuta av solnedgången (som var magisk!). Har ingen aning om restaurangutbudet eftersom vi lagade all mat men de små supermarkets som fanns hade överpriser. Nej, Rovinj må vara vackert men eftersom det knappt finns några stränder och är dyrt imponerade det inte särskilt på oss... 

Hemma igen!

Äntligen tillbaka! Det blev en lång paus. När vi hade kommit till Rovinj tog jag semester från riktigt! Jag tänkte flera gånger att jag skulle blogga men hade varken lust eller tillräckligt snabbt internet för det. Men nu är jag tillbaka! Semestern har varit hur bra som helst på alla sätt! Det blev precis som jag tänkt mig! Tänkte att jag skulle blogga om varje resmål så vi får ta vid där jag slutade helt enkelt. Innan jag gör det måste jag ladda över alla bilder till datorn. Vi kom hem natten till onsdag och alltså känslan av att komma hem, det är nästan inget som slår det. Det är så obeskrivligt skönt att ha ett stort kök, en garedrob med mer än 12 plagg, en mjuk säng och ett wifi som fungerar.

 
Mina topp 3 resmål har varit Prag, Zell am See och Brac. Prag var väldigt vackert med alla mäktiga byggnader, hade rolig shopping och var även rätt billigt. Zell am See måste upplevas, det var magiskt! Sjön med alla omkringliggande berg, en mysig liten alpby och alla dess liftar som kunde ta en upp till toppen. Brac är den ön som ligger närmst Split (en timme med båt) och allt var gulligt där, allt! Fina klapperstensstränder (i jämfört med Rovinj där det knappt fanns några stränder, där var mest klippor), knappt några bilar, restaurangerna ligger samlade i ett minilitet centrum och allt finns nära då Bol ("staden" som vi bodde) var superliten. Men som sagt, jag tänkte skriva om varje resmål framöver. Först ut blir då Rovinj. En mysig stad men som faktiskt var en rätt stor besvikelse. Får återkomma till det inom kort! 

RSS 2.0