Flerspråkighet

 
Här kommer en bild från vår soffhörna
. Marcus tittade förvånande på bilden som jag la upp på Instagram och undrade om den var tagen hos oss, haha (ja, man måste ju möblera om lite för att få den där önskvärda bilden). Älgen är på plats - det är det viktigaste! Och kottarna - finns en lång historia bakom dom. Jag var ute i skogen och letade vid TVÅ tillfällen och fattade inte hur jag skulle hitta sådana där fina, utslagna kottar. Gick till en granskog (ja, ni behöver inte berätta att granar har låååånga kottar) och sen till en tallskog men där var alla så små. Men tillslut gav jag upp och fick några av mammas kollega istället. Hur som helst. Jag har haft en bra måndag måste jag säga -  så skönt att känna så! Jag har varit effektiv när det gäller plugget - och som ni vet älskar jag effektivitet! Har idag fördjupat mig i flerspråkighet och är faktiskt lite förvånad själv men tycker det är riktigt intressant! Några myter som utbildarna verkligen vill slå hål på är att 1. Flerspråkighet gör inte att språkutvecklingen går långsammare 2. Flerspråkighet förvirrar inte barnet. Att kunna fler än ett språk hjälper istället ett barn med språkstörning! En intressant sak som jag läst om är att ett tvåspråkigt barn kan lika många ord som ett enspråkigt men det tvåspråkiga barnet har fördelat orden i två ordförråd (ofta kan man ord som tillhör hemmet på modersmålet och ord som berör förskola/skola är man bättre på sitt andraspråk). Visst är det intressant? Nej hörreni - nu ska jag hjälpa Marcus att rulla köttbullar!

Vilken matta?


Jag hade två mål med den här helgen - det var att vara hemma så mycket som möjligt och att ta det lugnt!
Det första gick väldigt bra men det andra var desto svårare. Igår hade jag en riktigt röjardag! Jag försökte hinna med allt jag legat back med i veckan - städade toaletten och köket, dammsög och dammade, fick undan de sista flyttkartongerna och gjorde fint i garderoben. Sen fixade jag med lite adventsljus också, ni ska få se! På kvällen var vi på Marcus kusins examensfest - nyutexaminerad polis! Idag ska jag försöka att det lugnt. Förutom att gå en runda på julskyltningen och kvällsjobb ska jag fundera över mattvalet. Eller ja, det där sistnämnda sa jag väl mest för att leda oss in på rätt ämne - nämligen dessa två mattor. Vi tycker ingen vi hittar är wow men dessa känns ändå fina ihop med våra svarta och vita möbler. Tänk att det ska passa till ett svart, runt soffbord och till vår beiga soffa (se nackkudde). Vilken är då finast? Kommer man tröttna på mönstret eller är kanske den bruna för tråkig? Kom gärna med lite nya tankar och idéer! En matta gör ju så mycket för ett rum!! Nu ska jag käka lunch hos mamma och pappa. Hoppas ni har en härlig helg!

Bachelor & yrsel



Hej tisdag - inte min favoritdag på veckan får jag villig erkänna men gillar den här veckodagen desto mer nu för tiden då tisdag betyder Bachelor, haha.
Jag är helt fast! Tycker det är så spännande! Förövrigt känns det som att teveprogrammen är en räddning för hösten. Nu när det är mörkt vid fyra, kala träd och allmänt stressigt älskar jag att ha något bra avsnitt att beta av på kvällen. Hur som helst. Har känt mig så galet yr i några dagar. Fruktansvärt obehagligt. Tänker på vad det kan bero på. Mina starkaste kandidater är öronen, stress, förkylning, lågt blodtryck och ja, sen skingrar tankarna iväg på mer allvarliga orsaker. Tror jag får kolla upp det om det inte lugnar sig. Nu ska jag äta en tidig lunch (kycklingwok med äggnudlar smakar sådär klockan halv elva) för att senare bege mig mot Lund! Hoppas ni har en fin dag och missa inte Bachelor klockan 21!!

Bilden är lånad - ja jag vet att det kanske inte behövs men känns bäst att göra rätt för sig...

Avkopplande lördag...

 



Tanken var att vi skulle åka till Ullared idag.
Men jag har känt mig så stressad i veckan och riktigt längtat efter en lugn helg - kan inte minnas när jag hade det senast? Så vi ställde in våra planer i hopp om att hinna andas, var hemma och få ordning på lägenheten. Fast riktigt så blev det inte. Vi har storhandlat mat, kollat på mattor (igen - ska visa så kan ni väl komma med råd?), fixat några ärenden på stan - köpte den här fina tillbringaren (suktat efter den länge men svårt det här med färgval när det finns många att välja bland - i just den här låg det en död spindel på botten så hade att göra innan vi övertygade oss själva att det var värt att ta den blå trots lite drama med att få ut spindeln, som legat där sen augusti någon gång, för ja, har kartlagt det), varit på hockeymatch, städat, haft spakväll och lagat fishtaco. En väldigt härlig lördag men kanske inte så "lugn och avstressande" som jag föreställt mig. Nu ska jag bums i säng! Imorgon väntar flytt av sista kartongerna, tvättid och kvällsjobb! Får vila nästa helg..


Wifi

 
Vill ni veta något roligt?
Vi har ÄNTLIGEN uppkoppling!! Beställde bredband samma dag som vi flyttade in men det tog tydligen flera veckor att få det inkopplat. Men nu så! Känns rent ovant att skriva på en dator igen efter två veckor utan. Men vad har hänt sen sist då? Jag har varit tre heldagar på praktiken - på Ängelholms sjukhus (skönt att för en gångs skull slippa pendla) och haft mina första patienter (gick bra men var så sjukt nervös inför det - tänk om jag skulle säga fel, göra fel, få hjärnsläpp och ja - det var många TÄNK OM). Helgen spenderade vi med att flänga runt i affärer för att köpa saker till lägenheten. Vi hade hemma fyra mattor på prov men ingen matchade soffan, haha (den är tydligen i en kall nyans och mattorna var varma/mesiga/tråkiga). Köpt skohyllor, kompletterat med saker på Ikea och sen tillbringade jag några timmar med att packa/flytta/packa upp. I söndags var gamlingarna här - fikade, visade lägenheten och umgicks i några timmar. Härlig helg - som gick alldeles för snabbt! Känns skönt att skriva till er - trots att ni inte är många till antalet får jag ändå dåligt samvete när jag inte bloggar! Så lovar att det hädanefter inte ska gå allt för lång tid mellan inläggen. Nu ska vi ta igen en massa avsnitt på webbteve - börjar med finalen av Kockarnas kamp (drömde inatt att Calle i Let's Dance vann - så sjukt märkligt). Hej hej!

Fredagkväll

 
Äntligen fredag - den här terminen försöker jag verkligen hålla fasta vid att ha helt lediga helger och det blir något speciellt med det.
Njuter av fredagen på ett annat sätt än jag gjorde förr när jag kompromissade och pluggade halva söndagen. Ikväll har vi haft ett par kompisar över på middag. Åh! Älskar sånt! Har längtat efter det! Känns även som att helgen förlängs när man gör något med fredagkvällen. Vi lagade kycklinggryta med sojabönor och vännerna hade med sig kanske godaste chokladtårta någonsin! Mörk choklad, tryffel och havssalt - behöver jag säga mer? Nu har vi precis diskat undan allt (det negativa med att ha flyttat, haha - vet inte hur många timmar jag diskat i veckan?). Önskar er en trevlig helg!!

LKG



Hej!
Uppe tidigare än tuppen idag! Vaknade till SNÖ! Sitter just nu på tåget påväg till Malmö. Vi ska ha föreläsningar hela dagen lång om LKG (läpp-käk-gomspalt). Tror vi kommer träffa olika specialister (kirurger, läkare, sjuksköterskor, logopeder med mera). Spännande! Om jag förstått det rätt är det dock inte så vanligt att barn föds med LKG och därmed är jobben som logoped på området starkt begränsad så vet inte riktigt varför vi lägger så stort fokus på det (två hela veckor). Hur som helst. Ni får en bild från igår - som inte alls har med inlägget att göra. Lovar att ni ska få se bilder på lägenheten men väntar tills vi kommit lite mer i ordning (och tills vi visat vänner och familj, hehe). Nu ska jag blunda en stund och lyssna på något så passande som julmusik! Glad onsdag!

Intensiva dagar

 
Vilka dagar.. Så otroligt roliga, intensiva, spännande och omtumlande! Vi har som ni förstått flyttat hela helgen. I lördags diskade jag och mamma från 10 till 16. Helt sjukt! Jag visste ju att jag hade köpt mycket porslin men kanske inte att det skulle vara så här mycket, haha. Pappa och Adam monterade hela dagen (har köpt två stora byråer, skrivbordskivor och bockar) och Marcus och hans familj hämtade soffan på Mio och kompletterade det vi inte fick med från Ikea på fredagen. Igår fixade vi med alla kläder - och det tog också sin lilla tid. Vi flyttade sängen, lagade tacos och sov där inatt. Så sjukt konstig känsla!! Att vakna upp hemma - men ändå borta. Idag har jag haft praktik hela dagen. Är helt slut nu. Har fått vara med och auskulterat på flera patienter! På torsdag ska jag ha mina första - nervöst!! Måste avsluta nu innan datorn dör. Kommer bli lite glest med inlägg den här veckan då vi inte fått något bredband till lägenheten än. Ni får ha överseende med det! Ha det fins så länge!

Flyttdag 1


God morgon på er!
Jag är förvirrad vad det är för dag. Fredag blev lördag och ja, nu är det lördag igen. Igår körde vi fullt race från morgon till kväll! Dagen började med att jag och mamma handlade på Maxi. Lägenheten må inte ha många möbler men kyl och skafferi är iallafall fulla! Sen körde vi några vändor med kartonger - vi fick iväg nästan alla mina lådor men då har jag inte ens börjat pack ner saker på mitt rum. Klockan halv två hade jag en tid på Apple så jag och Marcus åkte dit. Jag skulle kolla upp batteriet på min telefon - laddar ur plötsligt och går inte alls att lita på. Pratade med en telesnubbe i kanske två minuter - sen gav han mig en ny! Garantin går ut i december så kändes så skönt! Nu kan jag lyssna på Spotify i mer än en timme innan den dör! Sen sprang vi gång upp och gång ner på Ikea - köpte två byråar. Efter att vi lämnat de HEMMA (nja, känns inte direkt "hemma än" - men snart kanske?) åkte jag med familjen till minneslunden och gick på en minnesgudstjänst för morfar. Så himla himla fint! Älskade morfar. Sen fixade jag och Marcus i lägenheten - åt pizza, kollade på teve medan vi packade upp lite och uppdaterade inköpslistan för dagen! För nu är det ny dag, ny energi och nya tag! Idag ska vi hämta soffan! Drömde hemskt dröm inatt, att vår beiga soffa hade stora svarta streck i tyget. Nu kallar mina flyttgubbarna (mamma och pappa). Puss!!

Lägenheten är vår!



Hej!
Efter att jag hade bloggat i tisdags ringde jag hyresvärden och det visade sig att allt var klart - det var bara till att hämta nycklarna! Så jag hoppade på cykeln, åkte till deras kontor, skrev under några papper och fick nycklarna och sen höll jag mig själv på halster - inte förrän på kvällen - ville göra det tillsammans - åkte vi till lägenheten. Den var lite mindre än min bild i huvudet men SÅ fin! Det här kommer bli bra! Igår hade jag heldag i skolan så vi var där bara en liten stund på kvällen - visade våra föräldrar, mätte några väggar och killarna (låter som alla är under tolv)fick ihop tevebänken (den enda möbeln vi har hitentills, haha). Vi hade dock lite tur måste jag säga för i tisdags fick jag ett sms från Mio att soffan är levererad till deras lager - yes!! Trodde vi åtminstonne skulle få vänta en vecka på den. Så i helgen ska vi hämta den! Just nu tänkte jag fokusera tankarna på skolan en liten stund (svårare än någonsin...) och ikväll ska vi till Ekeby för att hämta soffbord, stolar och MITT (eller ja, VÅRT) RUNDA MATBORD. Vet inte i HUR många år jag väntat på detta ögonblick. Ni som läser bloggen vet ju att jag suktat efter just ett runt matbord länge, länge länge och fantiserat mig iväg hur mysigt det kommer bli. Åh!! Bilder utlovas!

På en och samma gång

Åh! Jag kunde knappt sova inatt. Vaknade klockan fyra och trodde att det var morgon. Känns som rena rama julafton! Idag får vi äntligen nycklarna! Eller ja, det beror på - håller tummarna att de ringer snart och säger att lägenheten är besiktigad och klar! Men alltså samtidigt som detta känns hur spännande som helst så har jag så många olika slags känslor i kroppen. Dels är jag superexalterad och dels är jag lite lågmäld. Nu är liksom det så påtagligt att min barndom är över, haha. Att jag ska flytta ifrån mamma och pappa. Att allt (hus och hem och rutiner) som varit min trygghet nu ska bli något helt annat. Å andra sidan är jag ju så himla glad att jag ska få dela allt med Marcus. Men ja, det är en mycket tudelad känsla!


Sen brottas jag med stressen i skolan. Den är nästan värre än allt det andra. Idag får vi nya uppgifter som ska vara klara om en vecka (när ska jag hinna plugga till det?) och nästa vecka börjar min praktik. De flesta har praktik en dag i veckan men min handledare har gjort ett intensivt schema. 1,5-2,5 dagar i veckan. Universitetet har dock planerat för att vi ska ha praktik en dag i veckan.. Gah! Kommer gå sönder av stress. Men okej - en sak i taget. Den här veckan fokuserar jag på flytten (!!!) och uppgiften i skolan. Praktiken får jag ta i tu med på måndag. Andas Annie! Det här kommer lösa sig - det gör det ju ALLTID! Så. Nu väntar jag på att hyresvärden ska ringa. Jag vill ha nycklarna NU!

RSS 2.0