Mitt 2015


Gjorde du något i år du aldrig gjort förut?
I år har jag varit på en riktig tjejresa! Det var så himla kul! Tror aldrig jag blivit så kär i en stad som jag blev i Parga. Trånga gränder, mäktiga berg, mysiga inbuktningar med gågata och restauranger och ett ljust, ljust turkost hav. Allt var som taget ur Mamma Mia-filmen. Jag har även tagit beslutet om att hoppa av ett program, förhoppningsvis hittat mitt drömyrke, påbörjat livet som logopedstudent och varit på HIF-matcher. Tre stycken dessutom.  
 
Höll du något av dina nyårslöften? Åh! Jag har ju minne som en guldfisk så vet inte riktigt vad jag haft för nyårslöften. Mer än att vara snällare mot mig själv. Om jag gör så gott jag kan så ska jag vara nöjd. Hur det har gått? Sådär. Då tänker jag framför allt på tentorna. Fast att jag vet att jag har gjort mitt yttersta så är det inte tillräckligt. Det måste jag jobba med.
 
Är det något du saknat år 2015 som du vill ha av år 2016? Alltså det är svårt att göra en bra sån här lista. För man vill vara bjussig och framför allt ärlig. Men i vissa frågor är det svårt att förena dessa två. Som den här. Men okej. Skulle jag få säga en sak som jag har saknat och vill ha mer av 2016 så är det ett självsäkrare jag. Det är fan underskattat. Jag ska lita på min magkänsla, vara mig själv och inte anpassa mig för mycket. Det var ett bjussigt OCH ärligt svar.
 
Gjorde någonting dig riktigt glad? Att jag kom in på logopedprogrammet, att utbildningen har känts rätt från första stund, att jag fick sol under hela min semester och alla godkända tentor!  

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2015? Enrique Iglesias "El Perdón", Hasse Andersson "Guld och gröna skogar" och Emil Berg "Du swipa höger", Norlie och KKV "Du får göra vad du vill med mig", Danny Saucedo "Dör för dig" och Jill Johnson och Doug Seegers "Boulder to Birmingham".

V
ar du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Ledsnare. Mycket ledsnare på grund av Cindy. 


Vad önskar du att du gjort mer? Tränat mer! När man är ledsen behöver man motion! Och när man är stressad behöver man motion! Jag skulle prioriterat det mer om jag fick backa bandet. Men jag har varit ute på långa promenader flera dagar i veckan. Att insupa ren luft, ha bra musik i öronen eller en härlig podd - det kan göra min dag! Men jag kan inte förneka att känslan efter en skön joggingtur slår det andra. Den går liksom inte att ersätta.



Hur tillbringade du julen? Några dagar innan jul firade jag och Marcus med hans familj. Vi bakade julgodis, såg Bonde Söker Fru och öppnade paket. En mysig kväll. På julafton jobbade jag på äldreboendet. På kvällen var familjen hos mammas bror tillsammans med ena kusinen och hennes kille. På juldagen firade vi med mammas sida och ett par dagar senare firade vi med pappas sida. Ett himla massa firade - men inget mig emot! Det som jag uppskattar mest med det här firandet - förutom att hinna träffa alla - var att vi har haft måttliga mängder av julmat. Det har inte varit en massa korvar och inläggningar. Lagom är bäst!


Blev du kär i år? JA. Men det blir liksom inte mer spännande än så! Inga mystiska dejter eller drama. För jag har ju redan min kärlek! Marcus. Han är den bästa! Och det är därför jag håller i honom så hårt! Vi har varit en vända i Göteborg och en vecka på Mallorca (där han blev min hjälte när han jagade en väsktjuv som höll på att stjäla alla mina värdesaker!!). Kvällen när de här bilderna är tagna var extra bra. Vi åt supergod mat och hade riktigt kommit in i semesterkänslan. Det här året har vi också drömt om att flytta ihop mer än någonsin!

 
Bästa boken du läste i år? Jag har läst fler engelska böcker än någonsin! Men det vet ni ju redan. Men jag är så STOLT över mig själv. Det har liksom varit mitt största hinder på universitet. Som jag aldrig trodde att jag skulle ta mig över. I somras lånade jag en engelsk bok. För att öva. Men den var så jäkla dålig. Trots det försökte jag. Utan att det gick särskilt bra. Jag blockerades. Kunde knappt läsa bokstäverna. För jag blev så stressad av bara tanken. Att jag MÅSTE klara det. Det stod ju trots allt på introduktionen för logopedprogrammet att kurslitteraturen var i huvudsak på engelska. Så jag hade magkatarr varje gång jag tog fram den där övningsboken. Men jag har kämpat, läst, slått upp glosor, skrivit ner alla ord jag inte förstått och lärt mig massa nytt. Inte bara en massa nya ord utan även om människan. Om hur vi utvecklas - från fosterstadiet till ålderdomen. Med det sagt har jag även läst andra, skönlitterära böcker. Och den bästa av dem var "Arvet efter dig". LÄS LÄS LÄS! Men börja med "Livet efter dig".
 
Något du önskade dig och fick när du fyllde år? Alltså jag fyller år i mars. Ska jag komma ihåg vad jag önskade mig? Och vad jag fick? Nä.. Men låt mig tänka! (Tre dagar senare: nej jag kommer inte på en endaste sak! Skamligt).
 
Vad gjorde du på din födelsedag 2015? Kvällen innan jag fyllde år var jag och Marcus hos hans klasskompis på fest i Råå (eller Ramlösa - lär mig aldrig). Vi hade det så himla trevligt. Ni vet när man vaknar upp dagen efter med en riktigt bra känsla i magen. Man har energi! Det är så härligt! Jag inledde min födelsedag med att rappa för hela gänget. Fråga mig inte varför. Till vilken låt kan man ju då undra - Markoolio "Ingen sommar utan reggae". Sen fick jag önska mat på kvällen här hemma - det blev grillat!
 
 
Någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Att inte Cindy blev sjuk och dog hastigt. Hon har mått dåligt från och till i flera år. Men har repat sig och blivit bra igen. Men hela det här året har jag haft en känsla att jag måste ta till vara på tiden vi har med henne. Njuta av att se hennes glädje. Beundra hennes närvaro. Ibland kunde jag stanna till när vi var på promenad för att klappa, känna hennes mjuka päls och verkligen uppskatta henne. En dag i början på juni började hon plötsligt bete sig konstigt. Det var bara hon och jag hemma. Hon haltade. Kunde inte gå. Jag la henne i soffan. Och började helt plötsligt gråta. Jättemycket. För att hon haltade. Konstigt. Jag vet. Men jag fick liksom en så märklig känsla i kroppen.

När jag åkte på semester ett par veckor senare såg jag till att säga hejdå till henne. Inget ett riktigt för väl. Utan mer ett hejdå. För man vet aldrig. Och sen får jag ett samtal från mamma och pappa nästsista dagen i Grekland. Vi sitter på en lunchrestaurang vid stranden. Jag har precis ätit en club sandwish när mobilen ringer. Jag tror att mamma och pappa hör av sig för att fråga hur vädret är. Precis som de gjorde några dagar innan. Det stod ju trots allt på väderleksrapporten att vi hade regn hela veckan. Men de ringer för att säga att Cindy har fått en inflammation i livmodern och var tvungen att avlivas. Att hennes hjärtsvikt gjorde att det var stora risker att söva henne för operation. Den känslan alltså. Helt förkrossande. Det kändes som jag fick ett knivhugg rakt i hjärtat. Jag var tacksam för deras uppriktighet men kände mig så otroligt jävla ensam. I sorgen. Långt hemifrån. Som tur var hade jag mina vänner nära för tröst. Jag får så ont i magen när jag ser bilden ovan. Helt ovetandes om samtalet som jag kommer få en timme senare. Cindy. Min älskade Cindy

 
Hur skulle du beskriva din stil år 2015? Åh, jag har blivit så bekväm. Gillar inte den sidan hos mig själv. Jag vill inte ha tajta kläder som sitter åt. Jeans som knappt går att knäppa eller klänningar som är obekväma säger jag NEJ till. Förutom den tant-varningen så har jag fortsatt med mina smågulliga klänningar om somrarna och sköna byxor och koftor på hösten, vintern och våren. Det roligaste och mest impulsiva plagget jag köpt i år måste vara min indiantröja.
 
Vad fick dig att må bra? Jag ska inte svara något tråkigt och förutsägbart som "familjen och vänner" för det förstår ni ju såklart. Något som har fått mig att må bra är poddar och Iittala. Poddar för att Träningspodden, Fredagspodden och Wahlgren & Wistam får mina promenader att bli gladare och förskingrar tankarna regniga vardagar. Iittala för att det är min drog. Något jag får ett rus av! Jag kan typ bli pirrig i magen när jag tänker på hur roligt jag kommer ha av mina glas och skålar när jag ska duka fint eller äta frukost i min lägenhet. Åh! Kan knappt bärga mig!

Vilken kändis var du mest sugen på? Alltså jag har sett Kevin Walker LIVE! Jag var på en hyfsat tråkig fotbollsmatch. Och där var han. På planen. Det var coolt! Annars? Danny Saucedo hade jag svarat rent spontant (har knåpat på den här frågan ett bra tag vill jag lova, så hur "spontant" jag kom på det där kan diskuteras) men det är för att jag har hört att han ska vara den trevligaste av alla artister. Det är väl därför. Eller ja, mest därför.  



Vem saknade du? Den är så given. Cindy! Inte trodde jag att man kunde sakna en hund så mycket. Inte trodde jag att man kunde associera ALLT i sitt liv med henne. Cindy fanns överallt. I skogen, på stranden, på armstödet på soffan, på fönsterbrädan, på tusen golvytor i huset, i bilen, i hundburen och framför allt i fåtöljen i uterummet. Ja, överallt! Det här låter så klyschigt men hon gjorde vår familj komplett. Med hennes kärlek, energi, livsglädje och värme. Och när Cindy togs ifrån oss så var det som att vi aldrig kommer bli samma familj igen. Det är något som alltid kommer att fattas. Det är svårt att beskriva om man inte själv varit med om det och det är i år som jag har insett hur hjärtekrossande och fruktansvärt det känns att förlora någon man älskar.


De bästa nya människorna du träffade?
 
Jag träffade Matilda redan 2014 men det är först i år som vi börjat umgås på riktigt! Vi håller kontakten trots att jag hoppade av socionomprogrammet och det är jag så glad för. Våra tapasmiddagar går inte av för hackor!

 
Årets sötaste? Åh, får jag vara så ego att jag väljer en bild på mig själv och min kärlek? Jag fullkomligt ÄLSKAR den! Är så glad att vi äntligen fick tummen ur, ringde Ebba och åkte till havet en fredagkväll i september. Nu har jag så många fina bilder. Och just den här är förstorad och inramad.

Årets besvikelse? Att jag fick precis samma klump i halsen efter 14 kilometer på Göteborgsvarvet. Nog för att jag inte var tillräckligt tränat. Det är inte halsens fel. Men att jag inte kunde svälja undan vattnet jag drack. Det gjorde mig besviken. Och att jag kräktes i en buske efteråt. Jag hatar att kräkas. Framför allt publikt. Men jag är glad att jag hann komma av bussen åtminstone, haha. Nästa år tar jag ett paus från Göteborgsvarvet i alla fall. Jag tänkte träna på att dricka i kombination med träning och springa ett lopp som inte kräver en massa vätskepauser. Så. Då var det bestämt!

 
Årets bästa? Får jag välja en dag? Eller en kväll rättare sagt? I så fall väljer jag den kvällen vi var på Elinas veranda. Det hade varit så där tryckande varmt hela dagen. Luften höll sig ljummen långt in på natten. Vi satt i hennes koloni i bara ben och solblekt hår, drack vin, pratade i timmar och bojkottade Ljusfesten (som ändå är återkommande i kategorin "årets besvikelse"). Det enda minuset var att jag hade en delad tur dagen efter. Men jag minns att jag tänkte att hela Sverige skulle bli ett lyckligare och socialare land om vi hade kvällstemperaturer på 24 grader. Sen väljer jag en annan sak också. Som inte alls har med härliga stunder att göra. Men som har gjort att hela våren blivit härlig. Den här upptäckten har räddat hela min vår kan man säga. Jag har botat min pollenallergi. Är inte det helt fantastiskt? Att det går att göra, menar jag? Glutenfritt är melodin!
 
Årets snällaste? Mamma. För att hon alltid vill mitt bästa.

Julmusik & majskolvar



Idag tänkte jag suga ut det sista av julmusiken.
Sen får det vara slut med den biten. Efter nyår vill jag ha in våren. Eller ja. Typ i alla fall. Om våren hade tittat in lagom till början på mars så hade jag varit nöjd egentligen. Men den kommer ju aldrig förrän i maj. Fast det glömmer man varje år och blir lika besviken varje gång det slår över från februari till mars. Okej. Det var årstidsrapporten. Vad gör ni annars idag? Förutom att julmusiken är på full volym (har först i år upptäckt Bryan Adams "Christmas Time", den är ju så bra och sen gillar jag "Himmel på jord" med Sanna Nielsen också) så har jag en röjar-förmiddag. Jag tycker det är så tråkigt att dammsuga så försöker göra det så snabbt som möjligt så jag blir klar med skiten. Jag föredrar att damma och plocka framför dammsugning. Men mest av allt gillar jag att vika och stryka tvätt. Tror jag tycker det för att man ser resultat snabbt! Och sen är jag i fullfärd med att bläddra i Sofi Fahrmans bok "Ready for take off". Jag har hittat ett smarrigt recept på majskolvar som jag måste testa. Visst ser det aptitligt ut? Sist men inte minst försöker jag matcha kläder till imorgon. Jag vill vara glittrig men hittar inget glittrigt i garderoben. Jaja. Det är ingen världslig sak. Okej. Nu fortsätter röjaronsdagen här! PUSS!

Jullovsbegreppet



Jag har varit ledig hela dagen men ändå är det svårt att hitta tid till bloggen.
Eller helt ärligt så har jag ägnat ganska mycket tid vid datorn och den här magnifika bloggen idag. Fast att det inte syns. Det beror på att jag suttit med nyårslistan. Det ska kommas på fyndiga svar och sen försöker jag knåpa ihop passande bilder. Sen har jag varit en runda i Helsingborg också. Jag och mamma gick i stan, gjorde några reafynd och strosade omkring. Mysigt. Och blåsigt. Jag gillar inte riktigt staden. Just för att den är så blåsig. Det blir kallt. Jaja. Intressant som fisken! Nu ska jag krypa ner i sängen med Fåret Shaun, läsa sista delen av min spännande bok och vaknade upp till ännu en jullovdag. Jag har lite svårt för det där föresten. Att kalla det för jullov. Det låter så barnsligt på något vis. Men hur som helst - det är skönt att jullovet varar hela veckan ut. Jag ska njuta vart enda sekund!

Administriv-gnäll-dag

Om ni inte orkar lyssna på lite gnäll ber jag er att inte fortsätta läsa. För det är precis vad jag tänkte göra nu för en stund. Gnälla. Den här dagen har känts så himla onödig. Det är den antagligen inte bla bla bla. Men ni vet känslan. Jag har liksom inte gjort något vettigt alls. Tanken var att jag skulle plugga. Men efter att ha bläddrat bland böckerna ett par gånger utan att göra något fynd gav jag upp. Min hjärna är inställd på ledighet. Och det rimmar inte så bra med "effektivt pluggande". Istället har jag haft en så kallad administrativ dag (om jag namnger dagen så känns den om möjligt i alla fall lite viktigare). Jag har krånglat med en abonnemangsfaktura. Jag köpte en ny telefon för ett tag sen. Yey - den är så fin (rosa!) och har så bra batteri och den går att ringa med, bara en sån sak. Har ni föresten hört hur man ska göra för att spara på batteriet så mycket som möjligt? Man ska aldrig låta telefonen gå under 30% eller överstiga 90%. Och bara låta den ladda ur och fullt någon gång då och då. Nya rön. 



Men Comviq är inte mina bästa vänner. När jag skulle beställa den strax innan jul var allt klappat och klart men då satte Telia en käpp i hjulet eftersom de inte hade släppt mitt nummer. När detta var löst fick jag instruktioner att ringa tillbaka till Comviq och fråga efter den person som tidigare hjälpt mig med avtalet om en ny telefon. Sagt och gjort. Jag ringde upp dem igen men fick sedan vänta och vänta (och lyssna på deras jävla väntsignal tills jag blev galen!). Efter 40 minuter orkade jag inte mer. Då ringer jag upp igen för att ifrågasätta varför han aldrig svarar och får veta att han gått hem för dagen!!! Alltså VA? Nog att jag skojade om att han förmodligen hämtade på förskolan vid det här laget men va? Det här var samma dag som jag åkte buss till Skånes alla byar efter stormen. Jag var trött på allt väntade. Då var två timmars telefonkö grädde på moset. Men hur som helst. Detta blev en lång parantes. Utan att ens ha varit en parantes.



Okej. Vart var jag? Efter att ha fått fixat med fakturan (det visade sig att man måste ringa till Comviq själv för att förmånerna som man får första månaden på abonnemanget ska gälla - hur konstigt är inte det?) raderade jag ett par hundra mejl, sa upp alla konstiga nyhetsbrev som man plockar på sig under året och efter dessa åtaganden försökte jag ta bort ett Skype-konto utan att lyckas. Efter det behövde jag komma ut. Få ny, frisk luft! Jag gick en promenad i skogen men fick vända efter halva då det var översvämning. Istället fick jag gå bland trafik och asfalt. Ogillar det. Som ni vet. Och nu har jag precis lagat mat. Kräftsoppa fick det bli och den blev riktigt god! Det var alltså något som tillslut blev bra med den här måndagen! Slut på gnället. Nu ska jag fila på min årslista som dyker upp här på nyårsafton. Förlåt för gnället föresten. Men ni vet. Vissa dagar känns det som att allt går emot en. En sak som hade kunnat ta två minuter kan istället ta en hel timme. Och då blir effektiva-Annie sur. Så är det. Nu önskar jag er fortsatta härliga mellandagar!

Fåret Shaun



God kväll Bloggis å denna annandagjul!
Jag sitter här vid mitt skrivbord, med smålampor tända och med hög julmusik i öronen. Har inte bestämt mig för vad jag ska göra med den här kvällen. Antingen ska jag se Christmas in Boston (har äntligen hittat den - eller Marcus gjorde det rättare sagt - på Youtube för några veckor sen, jag blev så glad) eller städa garderoben (av någon anledningen gör man det bäst sent på kvällen) eller googla resor till sommarens semester eller läsa Försoningen med Hannah och Amanda. Hur som helst så älskar jag sådana här jullovskvällar. Oplanerade kvällar. Där jag inte har någon tid att passa dagen efter. Inget jobb att rätta mig efter. Eller plugg att ha dåligt samvete över. Jag kan helt enkelt göra vad jag vill. Men först ville jag kika in här för att 1. Vara er trogen. 2. Skriva av mig. 3. Visa mitt reafynd dagen till ära. Ett nattlinne med ett mjukt, fluffigt får på. Visst är det gulligt? Älskar grått! Nej, nu ska jag göra något av sakerna ovan. Ska bara bestämma mig först. Får ha en övervägning med mig själv. Okej. Puss på dig Bloggis!


Mitt julfirande


God jul önskar jag er alla, god jul önskar jag er alla, god jul önskar jag er alla och ett gooottt nytt år!
Känner ni igen låten? Det gör jag men har ingen aning vem som sjunger den? Det var i alla fall mitt försök att säga "god jul" till dig Bloggis! Hoppas ditt julfirande har börjat bra! För visst är det inte slut än? Mitt började precis! Det har varit två intensiva dagar på jobb varvat med Bingolotto, Mario Kart och igår firades julen med en liten del av släkten. Vi drack mumma (öl blandat med julmust - faktiskt riktigt gott!!), väntade på tomten och när mössan var för liten för min morbror så uteblev tomten tyvärr! Vi tittade på Svensson Svensson (den viktigaste traditionen av dem alla), åt julmat och öppnade paket! På senare tid tycker jag (nästan) att det är roligare att ge än att få! Det måste väl ändå ge en herrans massa vuxenpoäng? Jag hade skrivit ett rim som rörde pappa till tårar! Det blev en fin julafton. Jag fick bland annat en frostig skål till min samling och en ansiktsmask som stått högt upp på listan. Nu önskar jag er en riktigt god fortsättning!


Julstämning - kom!



Har tänkt hela dagen att "idag ska jag hinna skriva ett riktigt långt inlägg på bloggen".
Men ack så optimistisk jag var! Här har dagen fullkomligt flugit iväg! Jag tog sovmorgon (till halv åtta, haha) och pluggade på rätt bra till klockan slog tre. Sen fick jag dra på mig allt vad galonkläder heter för att kunna ge mig ut i detta regniga landskap (igår var det dock vintersolstånd så nu, äntligen, går vi mot ljusare tider igen - även om detta inte märks av förrän i mars någon gång, men ändå, rent psykologiskt känns det bra tycker jag). Tänk om det hade varit vitt på marken i detta nu - det hade bidragit mycket till den obefintliga julstämningen hos mig. Men jag har gjort så gått jag kunnat - för att få julstämning. Min söta jultomte har kommit upp och pryder fönsterkarmen dessutom! Och nu ska jag försöka andas, sänka axlarna och njuta av en ledig vecka! Dags att bege mig mot mitt första julfirande - mot Marcus!

Slott hit å slott dit


Om en liten stund börjar Bonde Söker Fru - alla bönder från alla säsonger ska mötas upp på slottet. Med barn och fruar i en härlig blandning! Det får jag absolut inte missa. Men innan dess tänkte jag säga HEJ till dig Bloggis! Jag håller själv tummarna att jag blir bättre på att höra av mig till dig den här veckan. Nu har jag ju nämligen "jullov" och då finns det tid till annat än lingvistik! Som att blogga, gå på stan, laga mat och träna! Just nu ser jag mest fram emot massa tid med familjen, Marcus, släkt och vänner! Det låter kanske klyschigt men det är så sant! Kan ha så dåligt samvete på vardagarna för att jag inte hinner träffa alla så mycket som jag önskar. Hur som helst. Så här såg det ut när jag gick till skolan i morse. Det var kusligt tyst i Lund. Knappt någon student eller cykel i sikte! Då passade jag på att ta ett kort på den här pampiga byggnaden som ligger precis intill skolan - Universitetsbiblioteket. Det ser mer ut som ett slott än som ett bibliotek dock. Och på tal om slott så måste jag skynda på här nu. Bonden börjar! Tjing tjong!

Inför julen



Förlåt för dåligt uppdatering här i veckan.
Den har gått så fort och det har varit så mycket som ska bli klart nu inför den stundande julen. För att ta det i korta drag har jag varit i skolan tre dagar, förberett och haft redovisning om afasi och påbörjat en skriftlig rapport. Men man känner nu att tempot börja sänkas även på pluggfronten och jag njuter verkligen. Jag har även hunnit med att köpa de sista julklapparna och slagit in en massa paket. Tror jag slagit något form av rekord i paketinslagning. Jag har fixat inför julklappsspelet så det har blivit mycket presentpapper, snören och tejp i ett enda virrvarr. Innan man får kläm på det går det så segt men övning ger färdighet! I helgen har jag tagit det lugnt, premiär-ätit vegetarisk lasagne, julstädat (sätter man jul- framför allt så låter det mycket roligare), varit på julkonsert i kyrkan och ätit massa myrstack med chips! Imorgon är det sista skoldagen för länge och efter tisdag väntar jobb i dagarna två. Klockan 16:00 på julafton tänkte jag stänga ner allt vad jobb och plugg heter för några dagar. Det ska bli så skönt!! Men nu kör jag sista racet!

Allvarligheter

 
Tänkte strax ut på promenad med Träningspodden i lurarna!
Det är så grått och varmt och fullt väder att man aldrig hade kunnat tro att det var december om man fick gissa. Men så är det. Sitter just nu här och omplanerar min promenadslinga Jag brukar, som jag berättat tidigare, alltid gå inne i skogen. För att det är tyst. För att det är fritt från trafik. Och för att man får så mycket mer energi av naturen och träd än asfalt och bilar. Men i helgen hände något fruktansvärt här i våra trakter. Mitt på blanka dagen blev en tjej överfallen på skogsslingan. Alltså. Jag blir så trött. Vad finns det för människor? Jag blir helt matt när jag tänker på det. Än hemskare känns det att det händde klockan tolv på dagen. När det är ljust ute. När det var fler motionärer i närheten. Ska man aldrig få känna sig trygg? Jag kan begränsa mig med att vara försiktig när jag går ut när det är mörkt. Men nu när även ljusa stunder på dagen utmanas så tycker jag att det blir rent obehagligt. Ska det få vara så? Åh! Jag blir frustrerad. Och rädd. Såklart. Jag vet inte om det är rätt att prata om sånt här på bloggen. Dels för att tanken med bloggen inte är att lyfta samhällsproblem men mest för att jag inte vill erkänna för er (och kanske påverka er eller bekräfta dumjönsarna) att jag struntar i att gå ut. Att jag låter det onda vinna. Nej - nu ska jag dra på mig kläder efter väder, peppmusik och poddar och visa att det är VI som bestämmer över våra liv. Inte idioterna.

Pigga upp mörkret


Kikar in här mellan chokladbollsbakning och tevekväll. Men i samma sekund som jag skriver "tevekväll" så inser jag att alla bra program visst slutade typ förra veckan (och Bachelor-Pär fick sin Rebecka - var det inte bara SÅ GULLIGT?). Nu är det halvdana repriser fram till början på nästa år. Jag får väl roa mig på annat sätt istället! Såg att två efterlängtade böcker, som jag reserverade för massa veckor sen, hade kommit in på biblioteket - det kan pigga upp mörka kvällar. Sofi Fahrmans senaste bok och Hannah och Amandas debutroman! På tal om mörkret så vill jag påstå att det är bäcksvart ute prick på nästan hela dagen. Jag åkte hemifrån i gryningen i morse, satt inne hela dagen och när jag gick ut från skolan vid fyra var solen på väg ner igen. Man får ju aldrig se dagsljuset längre! Sånt kan jag hänga upp mig på - jag behöver energi (men knepet är D-vitamintabletter, tror jag då, man skulle - enligt hälsokostbutiksbiträdet - ta det under alla månader som innehåller bokstaven r). Nej - efter jul får det gärna vända om så här *knäpper med fingrarna*! Eller vad säger ni?

Drinkkväll å födelsedag



Hej hallå Bloggis!
Nu kör vi sista rycket här innan jul. Eller det är i alla fall så jag laddar upp för att orka ta mig "i mål". Den här veckan ska jag förbereda två redovisningar och påbörja en skriftlig rapport! Men innan jag blickar framåt tänkte jag ta oss tillbaka till helgen. Jag har varit så taggad för den här drinkkvällen! Redan i fredags morse kände jag mig peppad! Då kan det bara bli bra! Tanken från början var att jag skulle utgå från hallon/lakrits-döskalle-godisbiten ni vet. Men efter att ha googlat recept en hel kväll utan resultat så jag gav upp och gjorde en drink på vodka, passoa och färskpressad apelsinjuice istället! Mycket gott! Josse körde på stort och kokade rabarber till sirap och allt vad det var - med mycket socker i blev det supergott! Vi spelade spel (tror jag förlorade vart enda omgång), blandade drinkar och hade härligt snack! En höjdarkväll helt enkelt! Igår fyllde Marcus år! Min fina kille! Vi firade honom genom middag, kladdkaka och presenter! Av mig och familjen fick han en snygg skjorta! Nästa helg väntar världens härligaste julkonsert i kyrkan men först: ett par intensiva dagar!


Ljuvliga drinkar



En dag kvar på den här mördarveckan.
Jag har verkligen blivit bortskämd med få och korta skoldagar. Som - för en vecka - har bytts ut till varje dag och dessutom heldagar. Nä, det ska bli skönt att återgå till det normala på måndag! Nu kör jag gasen i botten en dag till. Ska försöka att hinna med så mycket som möjligt imorgon så att jag kan njuta av helgen sen! På lördag tänkte jag gå på stan och köpa julklappar och även förbereda inför drinkkvällen som jag och några vänner styrt upp på kvällen. Tanken är att vi ska planera, inhandla ingredienser (eller heter det verkligen ingredienser när det kommer till drinkar? låter som att vi ska baka en kaka) och kombinera vars en drink till oss. Jag har några förslag men har inte kommit på den rätta än. I somras var jag så himla svag för strawberry daiquiri. Jag kunde inte ens motstå det kvällen innan jag och Marcus åkte till Mallorca. Och flygrädd som jag är hade det innan inte ens kommit på tanken att dricka dagen före en flygresa. Men Anna hade avskedsfest och vi köpte de sista färska jordgubbarna för säsongen och det passade så bra. Så det var väl värt det! Men även om den är SÅ god så (nu blev det visst lite mycket "så") känns den alldeles för somrig för att servera nu i december! Jag får suga på den här karamellen tills lördag!

Det här med runda matbord




Ni vet ju att det jag drömmer typ mest om är att ha ett runt matbord. Jag får höra hur opraktiskt det är och hur mycket mer plats det tar men alltså jag har alltid tyckt att det känns mysigare och mjukare än ett rektangulärt. Se bara på den nedersta bilden. Ett runt bord gör att hela köket får en annan känsla. Tycker jag. Smaken är bekant som baken. Men jag tycker bilden illustrerar detta väldigt bra! Mer runda-matbordsinspiration tack! 

Översta bilden: Instagram: @alexanderwhitesthlm 
Nedersta bilden: Instagram: @scandinavianhomes


Varning för tysthet



Vill redan nu varna för en innehållsfattig blogg den här veckan!
Känns tråkigt att behöva säga det redan nu men då slipper jag ha dåligt samvete för att jag inte hinner blogga så mycket som jag vill. De två kommande veckorna är verkligen fulla. Vi har två kurser parallellt - lingvistik med mer inriktning på grammatik och en delkurs om kognition och minne. Den här veckans schema är fullspäckade dagar måndag-fredag. Nästa vecka är det JÄRNET som gäller! Då ska typ ALLT göras! Till den första kursen ska vi hitta tre passande samtalsklipp, transkribera totalt 10 minuter (vilket kommer ta längre tid än man tror - kommer ihåg att vi gjorde detta på gymnasiet och alltså, ett par minuters tal tog flera timmar att transkribera), analysera transkriptionerna och förbereda en redovisning på 45 minuter. Till den andra ska vi läsa en vetenskaplig artikel på 16 sidor (på engelska - helgen är räddad!!) och svara på frågor som vi sedan ska ha muntlig presentation om. Sa jag att det var fullt upp? Till detta tänkte jag baka in Marcus födelsedag, några träningspass och julkonsert i kyrkan! Bäst att andas och tänka positivt! Om vi inte hörs på några dagar så vet ni varför! På onsdag är det föresten final i Bachelor! Håller tummarna att Per tar sitt förnuft tillfånga och väljer Rebecka!! Nej - nu ska jag sova ett slag för att möta en ny morgondag (rimstugan är igång!). God natt Bloggis!

Träningspodden

 
Tisdagen har för mig alltid varit veckans tråkigaste dag.
Men inte längre! Jag har börjat lyssna på ett par nya poddar - bland annat Träningspodden med Jessica Allmenäs och PT:n Lovisa Sandström! De pratar om allt mellan himmel och jord men med stort fokus på träning. Hur man tränar för att prestera för att kunna springa ett långlopp eller göra framsteg i gymmet. Hur man tränar för att få motivation. Hur man tränar för att gå ner i vikt. Ja, ni fattar. De är så himla trevligt tugg och jag älskar Jessicas lättsamma röst och härliga påhitt! De har bland annat tipsat om ett intervallpass som man ska göra när man vill få en kickstart och komma igång! Tänkte att jag skulle ge mig på det snart. Men först ska jag få fart på mina gymtimmar igen. Och jag har börjat så smått - och det känns såklart underbart! Jag gjorde hälften så mycket som jag brukar för det sägs att man ska trappa upp för att inte tröttna. Och för att över huvudtaget orka. Hälften så många magövningar som sagt. Och jag hade träningsvärk i fem dagar efteråt. Fem dagar. Det är ta mig tusan en nystart på riktigt det här! Men in och lyssna! De två senaste avsnitten har de även pratat en del om kost! Tips tips!

Nygamla låtar



Känner inte att jag hunnit sitta still i många minutrar idag.
Än mindre tid till bloggen. Men nu så! Nattläsning för den som är uppe! Jag har haft fullt sjå idag - på ett roligt sätt! Jag började morgonen med en lång powerwalk. Älskar att starta dagen med frisk luft, Fredagspodden och avsluta rundan med Westlife högt i lurarna. Det är min nya grej. Älskar Westlife. Sen har jag skrivit klart kompletteringen till psykologikursen. Så skönt när man får gjort ett sånt måste som bara hänger över ens axlar. Ikväll har jag städat, slängt ihop en myrstack (cream fraiche, philadelphiaost, dill, vitlök, purjolök, rödlök, citronpeppar och svart stenbitsrom som ska föreställa myror - därav namnet) med morötter och chips. Lagom till att Idolfinalen började kom Elina hit. Vi hoppades på Amanda men trodde att Martin skulle ta hem det. På tal om Idol. I morse tittade jag på Nyhetsmorgon där Kevin Walker framförde sin nya låt - Chrismas Night. Mysig låt men så himla lik en annan. Nämligen den HÄR! Lyssna, jämför refrängen och sig sen vad ni tycker. Nej - hopp i säng med Arvet efter dig! Puss!  

Tenta ✓



Tentan är skriven och samma underbara lättnad infinner sig varje gång.
Men när man pluggar och skriver en tenta känner man verkligen att man lever. Minuterna innan man får ut frågorna är bland de mest ångestfyllda jag har varit med om. Men om man bortser från allt det jobbiga som finns det ganska roliga inslag att hämta. Som det här med upptakten. Alla förberedelser som man har för sig är rätt komiska. I alla fall i efterhand. Jag kan ju bara utgå från mig själv men idag när jag pratade med några kursare så verkar det ändå som att det finns många likheter. 1. På morgonen är man så energifylld och taggad att det känns som man förbereder sig för ett Marathon - eller något i den stilen. Man blir otålig och vill bara ta sig igenom de där milen NU. 2. Man tar på sig turkläder. Idag tog jag på mig mina hederliga jeans. Alltid samma. Varje tenta. Och hitintills har det gått bra. Så nu måste jag ha just dom! 3. Man får tvångstankar ett par veckor innan. "Jag måste göra si och så här" för det kommer vara avgörande. Ja. Så. Det har blivit mycket prat om tentor på sista tiden. Men det illusterar precis vad som cirkulerat i mitt huvud. Men nu släpper vi det för ett tag (och jag kommer förhoppningsvis inte börja tjata om det förrän i februari igen - LÅNG tid dit!!). Vi pratar om något skojigare! Imorgon ska jag på den årliga shoppingrundan med farmor! Också ska jag berätta om min nya favoritpodd för er! Olidligt spännande va? Förstår det. Okej. För att knyta ihop säcken (eller koppla text till bild) ska jag nu krypa till kojs med uppföljaren av Livet efter dig! Puss!

Julen är typ här


Jag har verkligen inte mycket till julstämning. Men jag förmodar att det hör ihop med att man är mitt uppe i vardagen just nu. Så fort det lugnat ner sig lite så tror jag att det kommer kännas mer rätt att lyssna på julmusik igen (ja, för den lyssnar man helst bara på när det är lugn och frid i ens liv). Mamma har i alla fall hjälpt mig med julgardiner och ett litet blomsterarrangemang. Att ha pyntat och ombonat hemma gör mycket för julstämningen. Är det något jag kommer sakna den dagen jag flyttar då är det mammas pyssel och fix - som hon gör utan att man ber henne. Det är så en mamma ska vara, hihi. Om det inte hade varit för allt pendelstrul på senaste tiden så hade jag skrivit att jag önskat att det skulle falla lite snö också. Det om något är ju verkligen en bidragande mysighetsfaktor. Men det får gärna vänta ett tag till, om jag får välja. Vad tyckte ni föresten om julkalendern? Jag måste säga att jag har svårt att gilla Erik och Lotta efter att ha läst Martina Haags bok om hur han var otrogen med Lotta mot Martina. Men om jag bortser från det triangeldramat (gillar inte hur medveten jag är om deras kärleksliv, haha) så tyckte jag om den. Även om den inte är något vidare "julig" så kändes den bra gjort och barnens kommentarer var ju så söta!

Sammanfatta sammanfattningen


En sak som jag alltid gör inför tentan är att sammanfatta powerpointens, sammanfatta mina anteckningar och sammanfatta böckerna!
Sen skriver jag ut allt så att jag slipper sitta framför datorskärmen vid inmatningen. Och dessutom gör det att jag kan färglägga så att saker som tillhör varandra får samma färger! Tycker det funkar super! Men när det kommer till det här med att sammanfatta har jag kommit på mig själv att det inte är min starkaste sida. Hela förra veckan sammanfattade jag allt på sättet ovan. Men sen fick jag lägga halva helgen på att sammanfatta sammanfattningen, haha. Men nu är det klart och här är alltså mitt sällskap de närmaste dagarna. På torsdag gäller det. På ett sätt är det läskigt - tentor medför alltid sådan press och stress. Men på ett sätt är det skönt - för man ser ljuset i tunneln på den här intensiva perioden. Till helgen behöver jag inte plugga ett skvatt. Det är inte fy skam! Heja Annie friskt humör, det är det som susen gör!

RSS 2.0