Statistik & ledig onsdag

Hej! Nu är det en gladare Annie som talar. Jag vet inte om jag skrivit om min otroliga stress över att inte förstå mig på datorprogrammet som vi använt för att beräkna statistik? Hur som helst så tycker jag inte att utbildaren har varit särskilt pedagogisk utan han har sagt B men inte A och trott att alla studenter hänger med. Jag har gråtit när jag kommit hem då jag känt mig värdelös och trott att det bara varit jag som inte fattat vad han menat. Youtube har varit min bästa vän kan man säga, och SPSS-akuten.se (en mycket pedagogisk sida som förklarar programmet SPSS steg för steg!!). Så efter att jag googlat mig till den förkunskap som jag tyckte krävdes har allt känts mycket bättre! Jag har även hunnit ha några dagars praktik hos en kommunlogoped, men det har jag kanske berättat för er? Det känns iallafall superspännande! Imorgon ska jag dit igen och då ska jag testa ett barn i taldyspraxi - en diagnos som kan förklaras med att funktionen i musklerna är intakta men barnet har svårt för att programmera och planera sin talrörelse (alltså börjar inte jag låta som en logoped nu?!). Jag ska göra ett test som är nytt för mig och som kräver att jag tänker på ungefär elva saker samtidigt, haha - hur ska det här gå? 

 
Men idag ska jag faktiskt inte plugga mer. Vad har hänt tänker ni? Det är vardag, klockan är strax innan lunch och Annie säger att hon ska vara ledig resten av dagen? Jo, det är så här att jag kom på mig själv precis innan terminstart att jag verkligen borde njuta av alla förmåner som "studentlivet" har under sista året. Så idag har jag njutit av sovmorgon (7:30 tycker jag räknas som lång sovmorgon - för att vara vardag), att kunna planera min tid och nu när jag har avverkat min "att-göra-lista" ska jag passa på att vara ledig. I eftermiddag ska jag gå en promenad med en bra podd i lurarna, fika med mormor och ta i tu med sådant som skrivits upp på todo-listan sedan lång tid tillbaka (blogga - här är jag nu alltså haha, fixa med batteriet på datorn som visar statusen "ansluten men laddas inte", kolla upp tråkiga försäkringar och rangordna vilka magisteruppsatser som verkar intressanta). Så dags att ta i tu med den! Hoppas ni har en härlig trots regnig onsdag! 

Kräftpasta å diskmaskin

(null)
(null)
 
Hej! Efter en riktigt tuff vecka kom en välbehövlig helg! Åh, som jag njöt över att slippa tänka på statistik och programmet SPSS som tog udden av förra veckan. I helgen har vi äntligen (!!) införskaffat oss en diskmaskin. Var runt i flera vitvaror-butiker och hittade tillslut en med rostfri botten (tydligen viktigt för att maskinen inte ska lukta gamla matrester), display och 5 års garanti! Kan knappt beskriva känslan av att inte behöva diska morgon och kväll. Vilken lyx! I lördags firade vi detta med att laga en festlig måltid, kräftpasta med saffran! På kvällen firade vi Adams flickvän Mathilda som fyllt 24! Så härlig dag! Igår tog vi det mest lugnt. Jag hade storslagna planer på långpromenader och dittan och dattan men hann med en storhandling på Maxi och ett jobbpass på äldreboendet. Hoppas ni haft en bra helg! I veckan ska jag fokusera på att bli klar med grupparbetet (vi gör ett test om stresstålighetoch utvärderar det). På måndag och tisdag nästa vecka ska vi examineras i den här kursen så gäller att jobba på fram tills dess. På onsdag ska jag praktisera hos en skollogoped, så kul! Kram

Vardag igen

Vad jag pysslar med om dagarna 

Jag känner redan nu att det kommer bli bra mycket glesare med inläggen framöver.
Som ni kanske märkte hade jag rätt bra rullning på det (och tyckte det var riktigt roligt!) att blogga innan sommarlovet tog slut. Men som jag skrev sist är jag nu tillbaka i vardagen och allt vad det innebär. Och jag har inlett den här terminen med att vara så fruktansvärt opepp på att plugga. Jag tror att det delvis beror på att vi just nu läser om statistik (inget rent logopediskt alltså) och jag måste övertyga mig själv hela tiden om att det är roligt, hehe. Men mest tror jag att det beror på att jag har börjat få sådan sjuk prestationsångest över det kommande yrkeslivet. Jag är orolig över om jag kommer att få jobb, och i så fall vart (i vilken stad och inom vilket område) och såklart - hur jag ska klara det. Jag förstår själv att det här säkert är något alla funderar kring och delvis oroar sig över men ja, just nu har den här känslan helt tagit över så inget känns roligt vad gäller plugget. Jag vet inte riktigt hur jag ska peppa mig själv mer än att jag tror att det är vanligt att känna så och med tiden som jag blir säkrare (genom framför allt praktiken) kommer det kännas bättre. Å jag försöker övertyga mig själv med att "allt löser sig"! Jag vet ju att det gör det! Jaja, nu vet ni varför det kommer gapa lite tommare här inne. Och jag har lovat mig själv att inte ha dåligt samvete över det här med att blogga utan har bestämt mig för att jag skriver när jag känner för det och däremellan ska jag inte stressa över det. Nej hörreni, nu sätter vi fart på den här hösten och jag hoppas återkomma snart med gladare miner! 

Listar bästa/sämsta

 
Hej! Sitter på ett smockfullt Öresundståg och allt är därmed i sin ordning. Idag hade vi kursintroduktion för vetenskapsmetodik och jag känner mig rätt likgiltig till att börja igen. Så istället väntar jag med att berätta om mina tankar kring plugget tills jag landat lite i att jag just börjat termin 7 (!!!). Istället tänkte jag passa på att skriva ett sista inlägg om resan. Jag tänkte berätta om vad som kändes rätt och vad jag hade gjort annorlunda. Ni hör att jag pluggat för länge va? Vill göra utvärderingar efter ”avslutad kurs”. Men okej. Vi sätter igång!

 
Vad gjorde vi som i efterhand kändes bra? 
 
1. Att vi inte planerade så mycket om vad vi skulle göra på varje ställe. Då har vi inte hunnit bygga upp förväntningar eller ställt krav som kanske inte uppnås. 2. Att ha fokus på den plats man är på just nu. Tänker att det är lätt hänt att man är ett steg före i tanken och inte njuter av varje ställe. Trodde att jag skulle ha svårt för det men var mycket enklare än jag trott! 3. Att förhandsboka allt. Både resor och hotell. En annan hade säkert tyckt att det vore tråkigt då det inte ger möjlighet till att vara spontana och göra utsvängningar men, jag som gillar att ha koll, tyckte att det var en trygghet. 4. Dra ner på kostnader genom att göra egna luncher (och ibland  middagar). För det krävdes dock ett kök, vilket vi prioriterade på de flesta ställen. 5. Röra på sig under semestern. Har tidigare mest varit på sol- och badresor så att motionera och uppleva vacker natur gav mersmak. Österrike, vi kommer tillbaka!

 
6. Att inte deppa utan ta tillvara på regniga dagar. I Zell am See var vädret inte alltid med oss. Så en dag cyklade vi till Kaprun och deras utomhusspa, de var en av de bästa dagarna på hela resan. 7. Att våga ta det lugnt och inte stressa omkring. Vi såg en säsong av Bron och Bonusfamiljen på semestern (båda var SÅ bra för övrigt!). Man blir trött av alla intryck så det var ett skönt avbrott att se ett avsnitt mitt på blanka dan. På en kortare semester skulle jag aldrig tillåta att slappa på hotellrummet utan anledning men här gjorde det ingenting. Fast den tanken kanske bara jag slås av? Haha. 8. Det var en bra fördelning mellan upplevelse/storstad och sol och bad. Vi började med storstäder (12 dagar) och avslutade med sol och bad (19 dagar). Skulle inte velat börjat med att slappa och sola på stränder och sist vara uppe i varv av alla städer. 9. När vi bokade hotell gick vi efter recensioner och inte beskrivningar.

 
10. Det är värt att jämföra priser (för att ta ett exempel så skulle interrailkortet bli mycket dyrare än det var att köpa varje resa separat). 11. Att ha tillgång till kontanter (men inte för mycket pga rånrisk). Vi tog ut pengar en gång i Kroatien och det kostade cirka 200 kronor. I storstäder var det inga problem att betala med kort men i Kroatien krävdes kontanter. 12. Vi hade med oss systemkameran (och köpte en mackapär i Wien som gjorde att man kunde föra över bilder från kameran till mobilen - lätt det bästa köpet på länge!). 13. Vi prioriterade läget (på alla boenden) och det ångrade vi aldrig! Att ha närhet till stan/stränder gjorde upplevelsen SÅ mycket bättre!

 

Vad skulle jag gjort annorlunda?

1. De sista dagarna (Split) hade vi båda hemlängtan och kände oss rastlösa. Marcus hade velat landa sista semesterveckan på hemmaplan (men allt handlar väl om vad man ställt in sig på - hade hemresan varit 5 dagar innan skulle vi säkert varit nöjda långt innan dess). 2. Sol och bad får vara i 14 dagar. Max. Sa jag att vi blev rastlösa där på slutet? 3. Boka minst tre nätter på varje ställe (på två ställen stannade vi i bara två nätter och det kändes lite stressigt) för att få ut så mycket som möjligt av staden. 4. Hade vi haft möjligheten hade vi gjort den här resan i september (är risk att det är för varmt i storstäder under juli - som tur hade vi 23 grader i både Prag och Wien). 5. Nackdel med att åka till hotell och inte hostel: Träffade få andra backpackers. Men skulle aldrig känt mig bekväm med att bo på hostel så är inget jag ångrar.

Resväskan vägde cirka 15 kilo

6. Skulle övervägt allt vi stoppade ner i ryggsäcken innan avresa (skyller på Marcus hehe. Jag hade faktiskt precis lagom med mig) för allt ska kånkas på, packas upp och packas ner. I veckor. 7. Hade jag kunnat välja hade jag åkt till shoppingställena sist på resan. Vi hade Prag (den enda billiga shoppingstaden) först på resan. 8. Även om jag innan skrev att jag inte ville läsa på för mycket om varje ställe innan så hade det ju ändå varit trevligt att ha lite mer koll än vad vi hade. Vi körde liksom bara på och snappade upp saker under resans gång. I och med detta fick vi (efter vi kommit hem) reda på att vi bott mitt i inspelningsplatsen för Game of Thrones i Split. Det hade ju varit lite kul att veta i förväg! 


RSS 2.0