snow

Begär!

Lite till om det här med tron. Inom antingen hinduism eller buddism så pratar man om de fyra ädla sanningarna. Jag har inte riktigt koll på vilken relgion det tillhör för det är lätt att förväxla dem. De fyra sanningarna handlar om att det det finns ett lidande i världen och det beror på begäret. Alla människor vill ha. När vi har fått det som vi önskat så fortsätter vi. Det kan handla om allt ifrån jobb, kläder, tandborstar (?) och kroppar.

Först vill vi ha den där perfekta mannen som vi såg i förra veckan på stan (där hördes jag som en lill-vuxen), sen vill vi ha den där svindyra tröjan som bara är sååå snygg (där hörde jag som en tonåringen. Just det fasen, det är jag ju) och sen vill vi ha det där dröm-jobbet som jag bara vet kommer passa mig utmärkt. Sen vill jag helst också ha en trevlig bil, en guldig tandborste med hönor på och den nyaste mobilen. Ja, du fattar poängen.

När vi fått allt detta så inser vi att vårt begär inte tar slut. Vi fortsätter att sträva efter mer och mer och mer. Men tar det slut? NEJ, det är det som är grejen. Det är vi själva som styr våra liv. Tur är väl det? För vem har sagt att det är så självklart? Om man själv kommer till insikt att man måste stoppa begäret så är man en bra bit på väg. Först då kommer man känna att man är nöjd. Man behöver inte ha allt. Bara för att man inte har allt så betyder inte det att man har ingenting.


Kommentarer
Postat av: Visa Lina

Det är buddismen

2009-04-20 @ 21:31:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0